Доступність посилання

ТОП новини

Російськомовні письменники Прикарпаття сьогодні презентуватимуть свою книгу


Галина Добош Івано-Франківськ, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Феномен Івано-Франківська як унікального письменницького міста ще раз має підтвердити сьогоднішня презентація збірки російськомовної прози та есеїстки Прикарпаття «Паролі і пробудження». У ній візьме участь генеральний консул Російської Федерації у Львові Євген Гузєєв.

Для політиків це гарний шанс ще раз спростувати звинувачення в утисках російської мови і російськомовних громадян на Прикарпатті, які кілька років тому поширювали деякі російські центральні ЗМІ. Організатори ж такого видання відзначають насамперед його культурологічне і літературне значення. Книга «Паролі і пробудження» видана з ініціативи Російської громади Івано-Франківська за фінансової підтримки Державного комітету у справах національностей та релігій. І це вже друге таке видання (в чому теж прикарпатський феномен) – у 2003-му побачила світ Антологія російськомовної літератури Прикарпаття «Ткань и ландшафт». Хоча за своїм рівнем вони різняться, зазначає письменник Володимир Єшкілєв.

«Перша антологія носила все-таки оглядовий характер – побачити ніби всіх, всіх залучити. Друга ж – це вже відібрані речі, ті, які мають певну ознаку вищої якості. Це вже не випадкові якісь тексти і не просто для масовості, це вже тексти, які несуть у собі певну естетичну якість, літературну якість. У тому, власне, в назві є такі ніби «паролі» - це вже тексти, які претендують на відкриття певної брами», – каже письменник Володимир Єшкілєв.

Володимир Єшкілєв – відомий письменник із групи «Станіславський феномен», його книга «Втеча майстра Пінзеля» очолила Топ-10 книг 2007 року за версією Всеукраїнського журналу «Афіша». Представлені його твори і у новій російськомовній книзі «Паролі і пробудження». Серед авторів також відомі імена Олега Гуцуляка, Марка Теплінського, є і дебютанти. Відкриттям може стати творчість Наталії Щерби, авторки оповідань фантастики, хоча у Москві вона отримала вже кілька престижних премій. Цікавим є роман Марії Вайно «Теплий двір» у перекладі Світлани Коршунової.

«Це абсолютно різні тексти, з різних жанрів, можливо, навіть різних світів. Але зібрані під одною палітуркою, вони починають інакше звучати як такий багатогранний кристал, який в Івано-Франківську ускладнює той простір і робить наше місто цікавим для інших людей», – наголосив Володимир Єшкілєв.

За Івано-Франківськом закріпилася слава міста, яке продукує багато митців, зокрема і письменників. У ту ж Топ-10, за версією журналу «Афіша», ввійшли прикарпатські літератори (без врахування теперішнього їх місця проживання) Юрій і Софія Андруховичі, Таня Малярчук.
XS
SM
MD
LG