Доступність посилання

ТОП новини

Газовий мир взамін на збереження «РосУкрЕнерго»?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні з візитом у Москві перебуватиме український Президент. Планується, що тема газу стане провідною під час зустрічі Віктора Ющенка та Владіміра Путіна. Окрім цього, сьогодні у Білокам’яній розпочнуться переговори щодо газових поставок керівника «Нафтогазу» із представниками «Ґазпрому».

Напруження в українсько-російських газових відносинах виникло минулого тижня після заяви речника «Ґазпрому» про борги української сторони. Президент Ющенко звернувся до Прем’єра Тимошенко із вимогою оперативного врегулювання ситуації. Український уряд визнав борг перед «Ґазпромом». Однак, за словами Тимошенко, заборгованість у сумі понад мільярд доларів виникла за часів Кабінету Януковича. З цього приводу Прем’єр навіть планує звернутися до Генеральної прокуратури. Разом з тим, Юлія Тимошенко наполягає на збереженні ціни газу в листопаді та грудні на рівні всього 2007 року і заявляє, що уряд не має наміру виконувати ультимативні умови «РосУкрЕнерго».

«Зараз нас поставили до відома, що в певній частині немає для України середньоазійського газу, тому що «РосУкрЕнерго» його проекспортувало. Вони примушують нас зараз частину газу для України взяти російського, від «РосУкрЕнерго», за ціною 314 доларів за тисячу кубометрів газу», – заявила Юлія Тимошенко. Ситуацію, яка склалася із газовими поставками, можна буде владнати під час переговорів вищих керівників держав, вважає радник Прем’єр-міністра, бютівець Олександр Гудима.

«Коли вже сядуть за стіл переговорів президенти, а через два тижні прем’єри, і вони матимуть не інформаційні повідомлення, а вони матимуть угоди, і там стане очевидним, що Україна буде платити Росії, зважаючи на дружні українсько-російські відносини по спільному транспортуванню російсько-каспійського газу в Європу, тому що наша співпраця зачіпає ще й інтереси ЄС, так що ніяких вищих цін бути не може», – каже Олександр Гудима.

Ставши Прем’єром, Юлія Тимошенко неодноразово наголошувала на необхідності усунення посередників з українсько-російського газового ринку. Натомість Президент говорив, що Україна має найдешевший у регіоні газ, і застерігав від ламання того, що працює. Тож умовою сьогоднішніх успішних домовленостей Президента Ющенка може стати саме збереження компанії-посередниці «РосУкрЕнерго», вважає політолог Кость Бондаренко.

«На сьогоднішній день Президент намагається зберегти посередника, який вигідний як оточенню Президента в Україні, так і оточенню Президента РФ. Тому наступні домовленості, думаю, будуть такими: Президент повернеться із Москви в Україну і скаже, що я привіз мир, і умовою цього миру буде збереження посередника на ринку газу в Україні», – наголосив Кость Бондаренко.

Нинішні схеми газопостачання були закладені урядом Юрія Єханурова 4 січня 2006 року.

Матеріали до теми:

•&nbsp «Нафтогаз України» і російський «Ґазпром» перенесли переговори щодо поставок газу •&nbsp Раїса Богатирьова: Можливе відсторонення «РосУкрЕнерго» від поставок газу в Україну залежить від рішення засновників компанії •&nbsp У кожній газовій атаці Росії проти України без політики не обходиться. Водночас це посилює небезпеку газової залежності Європи. (Огляд світової преси)

•&nbsp В України немає боргів перед Росією за отриманий газ, – заявив в ефірі Радіо Свобода колишній міністр палива і енергетики України, народний депутат з фракції Партії регіонів Юрій Бойко •&nbsp «Нафтогаз України» вважає безпідставними обвинувачення російського «Ґазпрому» у несанкціонованому відборі газу

•&nbsp Олександр Турчинов: «Нафтогаз України» готовий погасити заборгованiсть, що накопичилася при колишньому урядi, в обмiн на прямий контракт із «Ґазпромом»

• Звідки газ? І звідки борг? • Експерт Андерс Ослунд: За суперечкою навколо газу стоїть питання «РосУкрЕнерго» • Україна може залишитися без газу? • Борг, про який заявляє «Ґазпром», пов’язаний з тим, що з 1 січня «Нафтогаз» не уклав договори із компанією посередницею «УкрГазЕнерго»
XS
SM
MD
LG