Доступність посилання

ТОП новини

Хто стоїть за знищенням мусульманського кладовища в Криму?


Володимир Притула Сімферополь, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На Кримському півострові вживають заходів для того, щоб не допустити переростання цієї акції вандалізму у міжрелігійне протистояння. Правоохоронці активно розслідують інцидент у Нижньогірському районі і взяли під охорону найбільші кладовища в місцях, де поліконфесійне населення.

Муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв налаштований на міжконфесійний діалог
Першими на вандалізм у селищі Нижньогірське, де в ніч з 9 на 10 лютого невідомі зруйнували декілька сотень надгробків на мусульманському цвинтарі, відгукнулася Російська громада Криму, яка «рішуче засудила злочинні дії вандалів» і висловила співчуття мусульманам півострова. Не менш різкою була і реакція політика, який представляє проросійські сили, спікера місцевого парламенту Анатолія Гриценка. Він назвав зловмисників «нелюдами» і заявив, що «паплюження могил споконвіку вважалося найтяжчим гріхом у будь-якій вірі, його рано чи пізно, але доведеться спокутувати».

Водночас постійний представник Президента України в Криму Леонід Жунько звернувся з листами до прокурора автономії і начальника кримської міліції з проханням взяти під особистий контроль розслідування цього акту вандалізму. У міліції повідомили, що зловмисників шукають, їх очевидно, було декілька і нищили надгробки вони кувалдами.

Подібне уже траплялося в автономії

Представник кримського главку МВС полковник Олександр Домбровський принагідно розповів, що подібне уже траплялося в автономії і правоохоронці затримали зловмисників, наприклад, кількох алкоголіків-хуліганів із села Войкове Ленінського району.

«Як вони пояснюють, вони випадково зачепили надмогильний пам’ятник, він впав і розбився. Вони були дуже п’яні, і їм це здалося смішним. Так постраждали 124 пам’ятники. А в іншому випадку, в селі Марфовка 17-літній юнак приїхав до бабусі з Керчі. Взяв балончик з фарбою і пішов на кладовище. Там вирішив потренуватися у розписуванні надгробків різними знаками. Загалом сатанистського напрямку», – розповів Олександр Домбровський. В обох випадках міліція не побачила міжетнічної або міжрелігійної причини.

«Можливо, це є спроба дестабілізувати ситуацію не тільки в Криму»

Розбиті надгробки на мусульманському цвинтарі Нижньогірського
Іншої думки один з лідерів Меджлісу Рефат Чубаров: «Це один з низки тих заходів, які вже здійснюються в Криму, а, можливо, ще здійснюватимуться для того, щоб ускладнити загальнополітичну ситуацію в Криму і повпливати таким чином на рух України до європейських структур. Це ми бачимо і не виключаємо активізації спеціальних структур російського Чорноморського флоту, а також якихось московських спецструктур», – вважає Рефат Чубаров.

Кримський аналітик Андрій Іванець теж вважає, що найімовірніше – це запланована провокація.

«Очевидно, що така подія може використовуватися для загострення ситуації в Криму, для провокування міжконфесійних сутичок. Можливо, це є спроба дестабілізувати ситуації не тільки в Криму, але й загалом в Україні. Загальна ситуація в державі складна, можливо, це частина якоїсь великої гри», – припускає Андрій Іванець.

Тим часом Муфтій мусульман Криму Аджа Еміралі Аблаєв заявив Радіо Свобода, що кримських мусульман спровокувати не вдасться.

«Це, звичайно, дуже образливо. І народ незадоволений, дуже ображається! Готовий на все йти! Ми зупиняємо, кажемо: не можна цього робити. Але, все ж нас хочуть втягнути у цей безлад. Ми на це не підемо, не допустимо цього. Потрібне терпіння і терпіння!» – заявив Муфтій мусульман Криму Аджа Еміралі-ефенді.
XS
SM
MD
LG