Доступність посилання

ТОП новини

У Ніжині визначили переможців Всеукраїнського конкурсу, присвяченого Миколі Гоголю


Богдана Костюк Ніжин – Київ, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За рік затишне містечко Ніжин перетвориться на один із потужних центрів світової культури — там відзначатимуть 200-річчя від дня народження відомого письменника Миколи Гоголя. А цими днями ніжинські літературознавці і краєзнавці визначили переможця всеукраїнського конкурсу «Ніжин очима Миколи Гоголя».

Микола Гоголь
У чистому зимовому повітрі над Ніжином чути перегук церковних дзвонів, з одноповерхових садиб і дерев’яних будинків у повітря піднімається дим, поміж парканами перегукуються сусіди. Все так, як 1809 року, коли у цей світ прийшов Микола Гоголь. Рідному містечку він присвятив чимало рядків у своїх творах, і організатори конкурсу запропонували усім охочим, прочитавши кілька рядків тексту, визначити, з якого саме твору взято опис ніжинських краєвидів або історії міста.

Найкраще із завданням упорався київський студент Сергій Івах: «Взагалі, я дуже люблю українську літературу, а Гоголь все-таки український автор передусім, прочитав усі його твори, знайшов цитати. Гоголь актуальний завжди. У нас є дуже багато таких спільних авторів, що їх Росія собі привласнює. Це не тільки Гоголь, це і наш економіст Туран-Барановський. І про них не треба забувати, казати треба, що вони наші. І від цього відходити».

Більшість учасників конкурсу — школярі і студенти

Узагалі, більшість учасників конкурсу – школярі і студенти, каже його ініціаторка Лілія Руденко. І це незважаючи на зменшення кількості уроків російської літератури у школах, не завжди якісну підготовку вчителів до курсу літератури. «Прогалини» у шкільній програмі вона сподівається заповнити не лише конкурсом, а і новими брошурами та екскурсіями, присвяченими «Ніжину Миколи Гоголя».

«У нас маршрут є – «Ніжин містичний, який дуже пов‘язаний з Гоголем. Окремо ми розробили маршрут «Дещо про Ніжин, або там, де ходив Гоголь». Тобто, ви можете побачити ліцей, де навчався Гоголь, пройти по тих кімнатах, де він здобував знання. Подивитися на дзеркало, в яке він дивився. А потім пройти тими частинами містечка, де він ходив», – розповіла Лілія Руденко.

Вона обіцяє продовжити конкурс пам’яті Миколи Гоголя і запрошує усіх, хто любить твори письменника, обов’язково відвідати Ніжин наступного року.
XS
SM
MD
LG