Доступність посилання

ТОП новини

«Екстрені канікули». Наскільки карантин вберігає здоров’я українських школярів?


Марічка Набока, Сашко Лащенко Від сьогодні київські, полтавські та сумські школи закрили на карантин через поширення застуди і грипу. Вже не один день не працюють з цієї ж причини школи і дитячі заклади Львова, Донецька, Вінниці, Тернополя, Рівного, Одеси, Луцька, Житомира та інших міст. В останні роки практично кожної зими в більшості українських міст оголошують додаткові шкільні канікули, мотивуючи це запобіганням грипу.

ГЛАС НАРОДУ:
«Наскільки ваша дитина бережеться від застуди та грипу, коли її школа закрита на карантин?» цікавилися ми у батьків школярів.
Людмила Павліва, адвокат:
- У мене діти, які були в школі. Але, коли карантин, то до них друзі приходять, вони гуляють.
Андрій, підприємець:
- Це, звичайно, прекрасна ідея, але від цього наші діти розумнішими, грамотнішими не стануть. Я вам чесно скажу: вони просто бігають вулицями.
Ірина, фінансист:
- Діти – вільні особистості, тому змусити їх сидіти вдома ніхто не може.
Василь, викладач:
- Хороші батьки мають знати підхід до своїх дітей. Тож можна пояснити своїм дітям, що робити, що ні.
Лідія Вікторівна, медсестра:
- Можна по телефону спілкуватися! Але й на вулиці бувати треба, адже свіже повітря просто необхідне для дітей.


483 столичні школи, гімназії, ліцеї припинили сьогодні навчання
(ukrinform)
Карантин – необхідний метод?

Загалом на екстрених канікулах перебувають зараз понад півмільйона українських школярів. Як зазначають у Міністерстві освіти, через грип та вірусні захворювання закрили півтори тисячі навчальних закладів у дев’ятнадцяти регіонах країни. Заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська переконує, що карантин є ефективним способом збереження здоров’я дітей:

«Школярі - це найбільш динамічна вікова категорія, і якщо збудник грипу потрапляє в школу, то він дуже швидко серед школярів розповсюджується. Якщо прийшла дитина інфікована, навіть ще не хвора, а в інкубаційному періоді, то вона підчас перерви може оббігти цілу школу, поспілкуватися з багатьма».

Отже, всі 483 столичні школи, гімназії, ліцеї припинили сьогодні навчання. За даними міської санепідстанції, кількість дітей, відсутніх на заняттях через хворобу, перевищила чверть, тому і оголосили незаплановані канікули. Як заявила заступниця київського міського голови Ірена Кільчицька, триватимуть вони два тижні. Кореспондентка Радіо «Свобода» Наталка Коваленко відвідала сьогодні кілька шкіл Києва і подивилася, як дотримуються карантину.

Слухати репортаж:




Сьогодні у львівських школах збиралися припиняти карантин, який був оголошений ще кілька днів тому. Але позачергові канікули зрештою вирішили продовжити. Докладніше про ситуацію у Львові - кореспондентка Радіо «Свобода» Галина Терещук:

«Як розповіла начальник міського управління освіти Надія Остапчук, ситуація щодо захворюваності залишається складною, особливо серед учнів до 14 років. На сьогодні 19 тисяч дітлахів шкільного віку хворіють на грип. Близько 170 з них госпіталізовані у важкому стані. Однак чисельність хворих школярів у Львові є значно вищою, - стверджують медики. Просто не всі батьки викликають до дитини лікаря і займаються лікуванням самостійно.

Рівненщина перейшла так званий «епідемічний поріг» минулого тижня. Із кожної тисячі мешканців області на грип та застуду хворіли дванадцятеро людей. При цьому 60 відсотків недужих – діти. Як наслідок, шостий день рівненські школи – на карантині. З подробицями - кореспондентка Радіо «Свобода» у цьому регіоні Валентина Одарченко:

«Ті, хто перехворів на цьогорічний грип, зазначають: він дуже важкий, особливо дошкуляє висока температура, яка сягає сорока. Тим часом ті, кому пощастило не захворіти, ставляться до карантину або поблажливо, або скептично. Упродовж останніх років важко згадати зиму, яка б плавно не переходила з канікул у карантин. Відповідно вчителі не отримували доплат за навантаження, тож дехто з них вважає карантин одним із шляхів економії. В тому числі теплової енергії. До речі, карантину в музичних школах у Рівному ніколи не буває, хоч займаються там не тільки індивідуально, а й в оркестрах, ансамблях та хорах».

Самостійна робота школярів та профілактична робота їх батьків

Заступник міністра освіти Максим Стріха стверджує, що незаплановані канікули справді шкодять навчальній програмі, але вибору в освітян немає:

«Доводиться все-таки робити вибір на користь карантину. Треба апелювати до свідомості батьків, щоб у школярів на карантині був час для позашкільної роботи, роботи над текстами, над завданнями. Хоча зрозуміло, що діти є діти, всім хочеться використати вільний час на те, щоб просто відпочити» . Як можна і дітям, і дорослим вберегтися від грипу й так званих гострих респіраторних захворювань? Що можуть порадити лікарі, крім таких елементарних речей, як потепліше вдягатися та по можливості уникати громадських місць? Марія Гуліч, завідувач лабораторії Інституту гігієни та медичної екології звертає увагу на правильне харчування:

«Обов’язково треба, щоб було правильне харчування. Щоб були свіжі овочі та фрукти, вітаміни, можуть бути дієтичні добавки з ехінацеєю, щоб підвищити імунітет. Також – народні засоби: цибуля, часник із фітонцидами. Якщо дома є хворий, то всім здоровим треба одразу вдягати маску на обличчя».

Якщо Ви маєте підозру, що захворіли на грип або застуду, варто не ризикувати, тобто не лікуватися самотужки, а звертатися до медиків.

«Звуки життя» бажають Вам бути здоровими й не хворіти!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG