Доступність посилання

ТОП новини

Європейці розчаровані тим, що діється у них вдома: соціологічне опитування


Мар’яна Драч Прага, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейці дедалі більше розчаровані тим, що діється у них вдома. При цьому найбільшими песимістами виявилися жителі Італії й Франції, де більшість населення переконана, що їхні країни рухаються в хибному напрямку. Такі результати опитування у п’яти європейських країнах, яке у січні провела міжнародна соціологічна компанія «Harris Interactive» у співпраці з французькою телерадіокомпанією «France 24» і газетою «Інтернешенал Геральд Трибьюн».


Опитування засвідчило, що жителі Західної Європи дедалі частіше стурбовані станом економіки. Лише 4 відсотки французів та італійців вважають, що з господарством їхньої країни все гаразд. Порівняно з ними німці більші оптимісти. Але й там лише трохи більше третини населення задоволені тим, що діється в економічній царині. Люди вважають, що ціни зростають швидше, ніж зарплати, і це їх непокоїть.

Гострою є проблема зайнятості. По телефону з Парижа один із керівників соціологічної компанії «Harris Interactive» Патрік ван Блоем пояснив це так: «Люди бояться за свої робочі місця, особливо ті, хто працює на фабриках. Вони бачать як те, що раніше виробляли у Франції, тепер роблять у державах Східної Європи чи Індії, Китаї. Люди вважають, що тепер у Франції важче знайти роботу».

Низькі бали також отримали політичні системи, особливо в Італії. Опитування проводили незадовго до останньої політичної кризи в Італії, в результаті якої уряд пішов у відставку. Зараз там активно обговорюють зміни виборчого законодавства, яке якраз і звинувачують у політичній нестабільності.

Люди на Заході стають вимогливішими щодо рівня життя

Спільними для європейців проблемами є невтішний, на їхню думку, стан пенсійного забезпечення, освіти. Іспанія – це єдина країна, де трохи більше третини населення задоволені системою охорони здоров’я, в інших державах переважає розчарування. Є проблеми і з громадським транспортом. Це питання найгостріше для британців та італійців.

На тлі такого песимізму найбільше позитивних відгуків отримала обороноздатність країн. При цьому найбільш захищеними нині почуваються французи і німці.

Соціологи одночасно провели таке ж дослідження у Сполучених Штатах. Там також побільшало песимістів. Нині більше половини американців (52%) невдоволені станом своєї країни.

Як же пояснити таке невтішне сприйняття світу? Оглядачі зауважують, що люди на Заході стають дедалі вимогливішими щодо рівня життя. Їх надихають обіцянки політиків, а коли вони не здійснюються, то настає розчарування.
XS
SM
MD
LG