Доступність посилання

ТОП новини

На День закоханих у Закарпатті грають 31 весілля


Надія Петрів Ужгород, 14 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У День закоханих, який святкують 14 лютого, в Україні очікують на черговий рекорд із кількості укладених шлюбів. Певного рекорду очікують і в Закарпатській області, хоча тут, у традиційно глибоко релігійному краї, імпортоване з Заходу «свято закоханих» стали святкувати, може, лише з десяток років тому.

Василь та Мар’яна Стецюки з Ужгорода тільки що стали на рушничок щастя. Нинішній день для них, попри хмарну погоду в Закарпатті, найсвітліший.

Молодята кажуть, що хотіли встигнути одружитися ще до початку великоднього посту, а 14 лютого вибрали тому, що цей день уже традиційно урочистий у їхній молодій родині.

«Ми познайомилися з майбутнім моїм чоловіком минулого року саме на День Валентина, а вже перед Новим роком він запропонував мені одружитися. І ми вирішили одружитися в день нашого знайомства, лише з різницею в рік», – каже Мар’яна.

Іще одна новостворена сім’я Василинців грає весілля у День закоханих, сподіваючись, що так само, як і день реєстрації шлюбу, романтичним буде усе подружнє життя.

«Ми вирішили зареєструвати наш шлюб саме в цей день, бо він є днем закоханих. Весь світ святкує його вже сотні років, і ми вирішили так відсвяткувати… Хотілося б, звичайно, щоб романтичні сюрпризи мій чоловік мені дарував не лише 14 лютого, а й частіше, можна навіть один раз на місяць», – каже Ольга, молода дружина.

Розлучатися в Ужгороді сьогодні не будуть

У Закарпатті сьогодні одружується 31 пара. Більше – лише на Львівщині, Тернопільщині, Харківщині, Івано-Франківщині, Донеччині та в Києві.

Для найзахіднішого регіону і це рекорд, бо День закоханих і традиція відзначати його прийшли до області не так давно. Саме з цим і пов’язує порівняно нерекордну кількість весіль власне в Ужгороді начальниця Ужгородського відділу реєстрації актів громадського стану Людмила Сидорович.

«На сьогоднішній день до нас надійшло 10 заяв на реєстрацію шлюбу. Але на такі дні – День Валентина, або, як приміром, 7 лютого 2007 року – усюди був ажіотаж, а в нас не було такого ажіотажу. У нас якось усе це проходить у рівному руслі, в інші четверги у нас буває й більше, й до 15 весіль», – додає вона.

Загалом на сьогодні в Україні планують зареєструвати шлюб 710 пар. А от кількість розлучень, що запланована на 14 лютого, за офіційною інформацією Міністерства юстиції, б’є рекорди мінімуму: їх буде нині лише 62. В обласному центрі Закарпаття Ужгороді ця статистика ще приємніша: на сьогодні не заплановано жодного розлучення.
XS
SM
MD
LG