Доступність посилання

ТОП новини

Парламентаризм по-українськи: від демократичної коаліції до ситуативних більшостей


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Михайло Чечетов – народний депутат (Партія Регіонів); Іван Заєць – народний депутат (НУНС); Олег Ляшко - народний депутат (БЮТ).

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна Сьогодні засідання в парламенті навіть не відкривали. Щоправда, один день цього тижня депутати все-таки попрацювали. Наслідки цієї праці досить скандальні.

Чому стоїть український парламент? Відповідь знає, напевне, вже кожен українець.

Але от раптом цього тижня Партія регіонів його розблокувала. Проходить голосування деяких законопроектів. Камінь спотикання – це зміни до закону «Про державні закупівлі». Інтрига. Вперше у парламенті шостого скликання спільне голосування затятих опонентів: БЮТ і Партії регіонів. Без НУНС.

Сам закон викликає гостру критику, наприклад, Секретаріату Президента за те, що він, нібито, поглибить корупцію у сфері закупівель товарів і послуг за державні кошти. А глава Секретаріату Президента Віктор Балога припускає створення коаліції за участі БЮТ, Партії регіонів і КПУ після прийняття цього закону.

Шановні гості, чи нічого раптом не змінилося, і парламент стояв сьогодні саме з тих причин, мається на увазі передусім НАТО? Михайло Чечетов (переклад): Абсолютно нічого не помінялося. Як і вчора, і позавчора, і сьогодні Партія регіонів була налаштована на конструктивну роботу. Ми чекали, що зайде спікер, розпочнеться робота парламенту, приймуть відповідні постанови, які по НАТО, які викликали такий нездоровий резонанс у суспільстві, які ще більше відсунули лівий і правий береги Дніпра.

Я думаю, що це була помилка, зроблена керівництвом країни: і Президентом, і Прем’єром, і пані Тимошенко, коли під столом був підписаний документ! Потім нас опустили нижче плінтуса, імідж країни, коли сенатор Лугар (і вдумайтеся!) оголосив на всю країну, що, виявляється, три керівники підписали документ про приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО...

Пане Чечетов, у мене є така підозра, що Ви, як у принципі і кожна людина, яка цікавиться політикою, цікавиться, чим живе Україна, дивиться багато передач, новин, — очевидно, Ви знаєте, що ця позиція Партії регіонів озвучена вже була багато-багато разів. І кожен раз приходить представник Партії регіонів і повторює слово в слово те ж саме. Давайте рухатися далі.

Сьогодні ми дізналися, що Віктор Янукович, ваш лідер, написав листа знову ж таки тому ж таки секретарю НАТО, де він просить не зважати на цей «лист трьох», не розглядати питання приєднання до Плану дій щодо вступу у НАТО, який підписали Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк.

Ну, наче питання знято. Вас почули.

Ба більше, сьогодні на своїй останній прес-конференції лідер Росії Володимир Путін підтримав, ну, напряму вас.


Володимир Путін: За наявною у мене інформацією, більшість громадян України проти вступу до НАТО. Менше з тим, керівництво України взяло і підписало папірчик про початок процесу приєднання. Це що демократія?! Хто спитав громадян країни, хочуть вони цього чи ні?

Ось така підтримка потужна. Пане Чечетов, наче знято питання. Ви розблокуєте парламент?

Михайло Чечетов: Ви знаєте, нас не хвилює позиція...

Ми глибоко шануємо Росію, ми глибоко шануємо Путіна, але перш за все ми шануємо... і ми патріоти своєї країни, і шануємо думку свого народу!

Якщо на сьогодні 70% проти НАТО, якщо на сьогодні український політикум розділився...

Зрозуміло, ви не змінюєте позицію, парламент не буде розблоковано.

Михайло Чечетов: Ми не можемо змінити своєму народові! Ми не можемо бути зрадниками свого народу!

У нас на зв’язку є слухач. Прошу.

Слухач: Це Григорій. Місто Львів.

Я хочу пану Чечетову сказати, що це демагог із демагогів. Ви тільки послухайте, що він говорить! Він уже забув, що Янукович підписав в 2003 році про співробітництво з НАТО і вступ в НАТО.

Розумієте, вони блокують роботу парламенту з однією ціллю: щоб зірвати успішну роботу Юлії Тимошенко.

Іван Заєць: Є кілька причин блокування опозицією ВР.

Перша причина до певної міри озвучена нашим слухачем. Вони злякалися просто того, що і коаліція, і уряд дуже рішуче взялися за наведення порядку, за виконання передвиборних обіцянок. Ми і уряд сформували, і почали виплачувати знецінені заощадження.

Друга причина полягає в тому, що Партія регіонів — як представники крупного бізнесу, так і комуністи, які сьогодні забезпечують їхню позиційну боротьбу ідеологічну, — вони лякаються Європи як такої, тому що в Європі справді закон один для всіх, бо там потрібно вже говорити про походження доходів, там потрібно говорити про декларування видатків. Вони ж сьогодні мають надприбутки в Україні. То чи поведуть вони сьогодні Україну у те багате і таке чітко регламентоване демократичне суспільство? Ні.

І третя причина, яка ними керує, то це те, що вони хочуть вирішити свої внутрішні проблеми, проблеми єдності в Партії регіонів. Адже не секрет, що в Партії регіонів утворилося два крила – це яструби і крило поміркованих. Крило поміркованих сьогодні хоче вийти на перші позиції. Яструби ж, радикалізуючи діяльність свою у ВР, пропонуючи такі антидержавні, антинародні заходи, як «Сєвєраданєцк-2», вони хочуть виключити просто з цієї політичної гри поміркованих, бо там, де є радикалізм, там немає компромісу, там немає розуму.

Вони просто хочуть влади, вони не звикли в опозиції...

От, пане Заєць, Ви підвели до того, про що хочеться запитати.

Ви зараз кажете з позиції коаліції, але ми не можемо не згадати позавчорашнє голосування про зміни до закону «Про державні закупівлі». Там НУНС не було, була частина коаліції у вигляді БЮТ.

Пане Олеже, що це було за голосування? Чому коаліція була немонолітна? Про що це свідчить?


Михайло Чечетов, Іван Заєць
Олег Ляшко: Мені важко відповісти на це питання, бо я не був учасником цього процесу, лише у залі натискав кнопку. Мотивувалося це тим, що зміни до закону «Про державні закупівлі» значно покращують нині чинний закон і дають більше свободи суб’єктам господарювання.

Але, пане Олеже, йдеться, власне, про голосування, про що це свідчить? Не було НУНС, голосували БЮТ, КПУ і Партія регіонів.

Олег Ляшко: Юлю, якщо Ви не зрозуміли, я Вам ще раз повторю. Я голосував, бо вважалося, так пояснювали на фракції автори законопроекту про те, що цей законопроект покращує ситуацію у сфері закупівель за державні кошти. От чому я голосував.

Чому голосували Регіони? Спитайте у них.

А йшлося про те, що це буде консолідоване голосування з коаліцією? Вас запевняли, що ваші партнери теж будуть голосувати?

Олег Ляшко: Щодо цього, то я не пам’ятаю, щоб нас хтось спеціально запевняв. Але це саме собою зрозуміло, що ми в коаліції діємо спільно.

Чому ви не діяли спільно, пане Заєць?

Іван Заєць: Це був певний збій. І тут справді, я думаю, є якісь особисті інтереси у наших партнерів. Але я думаю, що він багато чого навчить нас у коаліції.

Я не розглядаю це голосування, наприклад, як щось таке критичне для опозиції. Хоча це є дзвіночок для того, щоб наші позиції більше узгоджувалися, щоб ми більш тісніше працювали.

Але я думаю, що опозиція може бути спокійна, бо ніхто сьогодні коаліцію не розвалить, що б вони не робили.

Пане Чечетов, сьогодні знов-таки Віктор Янукович, лідер вашої політичної сили, на зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини заявив, що прагнення його політсили створити нову коаліцію не знаходить підтримки в інших сил.

Цитата: «Безумовно все, що було під час виборчої кампанії, був процес, в якому і Президент, і інші політичні сили сподівалися, що під час виборів ми отримаємо можливість створити таку конфігурацію в парламенті, яка відображала б настрій у суспільстві».

Такого відвертого зізнання я ще не чула, тобто про те, що і Президент, і інші політичні сили під час виборчої кампанії говорили про широку коаліцію.


Михайло Чечетов: Ви знаєте, в чому відмінність політика від державного діяча? Політик думає про свою політичну кар’єру, про наступні вибори, а державний діяч думає про майбутнє держави. Можливо, навіть урозріз своїм політичним інтересам і на збиток своєму партійному чи політичному іміджу, але думає про інтереси країни.

Тому, коли вибори закінчилися, ми перед виборами жорстко критикувати Президента, я в тому числі критикував, але Віктора Андрійовича критикував не як Президента, а Віктора Андрійовича критикував як лідера наших політичних опонентів, оскільки він жорстко себе позиціонував як лідер опозиційної сили, яка опонувала нам на виборах.

Але після виборів (це робить честь Президенту!) перше, що він сказав, то він сказав, що ми повинні зараз за результатами виборів зробити так, щоб нова конфігурація більшості в парламенті, не персоніфікуючи, з одного боку, об’єднала країну, консолідувала суспільство, а з іншого боку, зробила владу більш ефективною і дієздатною.

Тобто, ви не полишаєте надії?

Михайло Чечетов: Абсолютно. Ми були готові підписатися під кожним цим словом. Я не персоніфікую, які політичні сили.

А що ми зараз маємо? Ми маємо дієздатний парламент? Ми в більшості не маємо людей, один каже, що, так би мовити, дві людини хворіє, не можуть проголосувати, людей немає...

Іван Заєць: Ну, дайте нам проголосувати, і ми вам покажемо...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)-->

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG