Доступність посилання

ТОП новини

Роль Ради національної безпеки і оборони на сучасному етапі


Тетяна Ярмощук Київ, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні РНБО проведе чергове засідання. Головні питання, які стоятимуть на порядку – це реформування правоохоронної системи та питання приватизації. Чим сьогодні є Рада нацбезпеки та оборони, і чим вона має бути?

Рада нацбезпеки та оборони, за Конституцією, є координаційним органом. Вона має займатися безпекою країни, плануванням, аналізом, прогнозуванням ситуації, визначенням ризиків, які можуть нести загрозу у майбутньому, розробкою сценаріїв їхньої нейтралізації, а не гасінням лісових пожеж, як це трапляється зараз.

Сьогодні РНБО не виконує повною мірою свої функції, а скидається на допоміжний орган Президента, вважає доктор політичних наук Григорій Перепелиця: «Сьогодні РНБО нагадує такий допоміжний господарчий орган Президента. Президент намагається спиратися на ті важелі, які має РНБО. Тому ми й бачимо, що РНБО займається господарськими питаннями, політичними питаннями».

Річ у тім, каже політичний експерт Олександр Дергачов, що повноваження Ради національної безпеки та оборони прописані недостатньо, саме через це надзвичайно багато у роботі цього органу залежить від прізвища секретаря.

«Ми не маємо чіткого уявлення про те, як має працювати РНБО. Традиція не склалася. Повноваження прописані не достатньо. І дуже багато завжди залежало від того, хто ж там є Секретарем, наскільки він близький до Президента, якого він навіть фаху. РНБО використовується скоріше в тактичних цілях, тоді, як це мала б бути взагалі стабілізуюча структура, оскільки вона має функції планування, функції координації, і функції контролю», – наголосив Олександр Дергачов.

Саму ж посаду секретаря Радбезу сьогодні одні експерти називають «розмінною монетою», інші – «притулком для ображених». Хоча її в різні роки обіймали такі важковаговики як Володимир Горбулін, Євген Марчук та Володимир Радченко. Спроби урівноважити цією посадою Прем’єра Тимошенко вже були. 2005-го року Секретарем РНБО служив Петро Порошенко, конфлікт якого з тодішньою очільницею уряду тримав у напрузі тодішню помаранчеву команду. Наприкінці минулого року Президент призначив секретарем РНБО одну з найяскравіших постатей в Партії регіонів Раїсу Богатирьова. Дискусії про підтекст цього призначення і його наслідки тривають дотепер.
XS
SM
MD
LG