Доступність посилання

ТОП новини

Чи легко бути сором’язливим? (I)


Інна Набока Київ, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість людей так чи інакше, але нервує під час публічного виступу, відповідальної зустрічі, іспиту. Дехто почуває себе ніяково в незнайомому товаристві. Що й казати, для людей сором’язливих подібні ситуації перетворюються у справжні випробування.


Кожній людині притаманне бажання справляти на інших людей максимально позитивне враження. Але дехто має сумніви у своїй здатності це зробити. Що й породжує більшість проблем сором’язливих людей. На думку психологів, від сором’язливості найбільше страждають невпевнені в собі люди. Над усе їх турбує, що подумають про них інші. Щоб уникнути осуду чи, не дай Боже, висміювання, вони воліють «не висовуватися», а щоб не зазнати неуспіху, нічого не робити. Сором’язливим людям здається, що всі навколо уважно до них приглядаються, оцінюють і обговорюють їх. Звідси постійна тривога, напруженість, ніяковість.

Скромність добре, але самовпевненість часом краще

Чому нас так хвилює думка інших? Змалечку дітям твердять, що треба бути скромними, самокритичними, зважати на інших і взагалі не надто пишатися власними чеснотами. У деяких родинах вислів «що скажуть люди» взагалі перетворився на життєве кредо. Проте реальний досвід переконує, що успіху в житті досягають люди самовпевнені, розкуті, рішучі, навіть дещо нахабні, які, добре це чи погано, мало цікавляться схваленням чи осудом інших.

Надмірна сором’язливість відчутно ускладнює життя людини. Вона спричиняє проблеми в інтимній сфері та заважає повноцінно спілкуватися, знайомитися з новими людьми і знаходити друзів, висловлювати свою думку і захищати власні права. Сором’язливість не дає можливості іншим оцінити чесноти й досягнення таких людей. Сором’язливі схильні до заниженої самооцінки, самокопання і самоїдства, їх мучить постійна невпевненість у собі, почуття самотності, комплекс меншовартості, часом вони страждають від депресії. А головне: надмірна сором’язливість заважає людині розкритися, сповна реалізувати свою особистість. І хоч зазвичай сором’язливі люди глибші, чуйніші, доброзичливіші, а їх схильність до сумнівів у всьому свідчить про дослідницькі нахили, все це служить їм слабкою втіхою. І більшість з них хотіли б цієї риси позбутися.

Звідки ж береться сором’язливість і чи справді люди, наділені цією рисою, приречені бути вічними аутсайдерами? Розібратися в цьому спробуємо наступного разу.
XS
SM
MD
LG