Доступність посилання

ТОП новини

Реакції сербів на незалежність Косова. (Огляд белградської преси)


Анамарія Рамач Белград, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні сербська преса свої перші сторінки присвячує вчорашньому проголошенню незалежності Косова: косовари святкують, а серби, включно з футбольними фанатами, протестують.

Незалежний белградський щоденник «Бліц» спробував словами передати ейфорію албанців, які на вулицях столиці Косова Приштини святкували свою незалежність: вулиці прикрашені сотнями гасел на зразок «Зі щастям, незалежність», «Достойно за новий початок», «Нарешті держава», «Історична подія» тощо. «Усюди прапори: червоно-чорні з орлом посередині. Вони на вікнах, дахах, стінах, деревах. Колони людей та автомобілів. По 5-6 юнаків на дахах махають прапорами. В усіх на обличчях усмішки, і хоча температура нижче нуля, вони у літніх футболках....», – мовиться у щоденнику «Бліц».

Інший сербський незалежний щоденник «Данас» інформує про вчорашні протести сербських демонстрантів, серед яких найчисленнішими були уболівальники футбольних команд, організовані з приводу одностороннього проголошення незалежності південної сербської провінції. Внаслідок демонстрацій близько 65 осіб зазнало поранень, серед них 30 поліцейських. Об’єктами, під якими демонстранти висловлювали своє обурення, стали посольства США, Словенії, та інших членів Євросоюзу, ресторани МаскДональдс, словенський торговий центр. Під час акцій-протесту були пошкоджені хлібні крамниці, контейнери, світлофори, запарковані автомобілі. Вже в іншій статті під назвою «Насилля нікому не принесе користі» процитована заява албанського депутата сербського парламенту Різи Халіми. На його думку, перша реакція белградської влади показує новий спосіб дії, бо ніхто не погрожує військовою силою, а наполягають лише на політично-дипломатичній активності.

Проурядова «Політика» у статті під заголовком «День, коли відняли Косово» пише, що за вчорашнім актом відокремлення південної сербської провінції з увагою стежили і сепаратисти в усьому світі, котрі на цей акт дивляться як на прецедент, що міг би послужити їхнім цілям.

А у газеті «Господарський перегляд» політолог Душан Янич зазначає, що через рік або два виявиться, що незалежність була обманом, що через економічні причини албанці не матимуть такої держави, про яку мріяли. Щось подібне пише і щоденник «Глас явности», який висловлює погляди націоналістичних кіл. Якщо Приштина не матиме фінансової підтримки на довший термін, вона, за словами Владислава Йовановича, колишнього міністра закордонних справ Югославії, її задушать економічні проблеми, боротьба за владу та непорядки, а албанці збагнуть, що для них була б кращою широка автономія у складі Сербії. Тому, вважає Йованович, «ще нічого не втрачено, треба лише твердо відстоювати позицію, що незалежність є загарбництвом», – мовиться у статті «Косовські серби мають створити паралельну державу».

Бульварний англомовний щоденник «Прес» містить лайливий заголовок, який, з етичних міркувань не варто ані цитувати, ані переповідати. А в статті «Усі серби проти незалежності» опубліковані результати опитування американської неурядової організації ІРІ, яке показало, що 94% громадян Сербії рішуче проти незалежності Косова. 73 відсотки відповіли негативно на запитання, чи треба визнати Косово, якщо це буде умовою для вступу в ЄС. 24% громадян вважає, що за Косово треба воювати, в той час як 29% опитаних сказали, що «Сербія ніколи більше не повинна воювати». Згідно з опитуванням, у відокремленні Косова найбільш винні США (36%) та НАТО (28%), у той час як колишньому президентові Слободану Милошевичу відвели третє місце – (20%).

XS
SM
MD
LG