Доступність посилання

ТОП новини

Чи безпечно відпочивати в Карпатах?


Галина Терещук Львів, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чергова трагедія у львівських Карпатах. 42-річний киянин, рятуючи з водойми 13-річну доньку, загинув. Біля бази відпочинку «Динамо», яка у відомстві усіх силових структур України, резервуар з водою не був обгороджений. Чому у львівських Карпатах відпочивати стає дедалі небезпечніше?

Місцеві п’ятирічні хлопчаки зі Славська, які катались на санчатах, почули дивні крики з-під землі. Вони повідомили рятувальників. Останні між схилами гори Тростян виявили лижі, а в резервуарі, де зберігається вода, знайшли перелякану дівчинку 13 років і її мертвого батька. Води у цистерні було на 1метр 70 сантиметрів. Чоловік помер від переохолодження, намагаючись виштовхати дитину з води. Згодом дівчинка розповіла, що вона з батьком спускалась із гори, схил був крутий. Вони зняли лижі. Спускаючись вниз, дитина втратила рівновагу і впала у резервуар з водою.

Цю цистерну збудували 30-40 років для бази «Динамо» для поливання, за визначенням Кабміну, олімпійської траси до змагань. У день трагедії люк виявився відчиненим. Загалом таких резервуарів три. Усі вони необгороджені.

Директор бази «Динамо» Володимир Будулич заявив Радіо Свобода, що ці резервуари не є на території «Динамо». Форма власності бази «Динамо»: громадська організація, в яку входять усі силові відомства України. Тобто, там відпочивають правоохоронці, працівники СБУ, прокуратури, прикордонники.

«Усі небезпечні зони мають бути обгороджені, єдине, що резервуари розташовані в лісі, не на трасі», – зауважив Володимир Будулич.

Земля нічийна, але не продається

Голова Славської селищної ради Михайло Кінаш не знає, у чиїй власності сьогодні резервуари і земля під ними. «Я не маю офіційних документів, кому належать. Частково землями користується «Динамо», тими, що під підйомниками», – зазначив він.

Водночас селищна рада не може продати цю територію. Бо землею розпоряджається Сколівська районна адміністрація і ...Славська селищна рада.

Нині триває слідство за фактом загибелі людини. Однак, коли 150 туристів провисіли шість годин на крісельно-канатній доріжці на приватній базі «Захар Беркут», то теж вели слідство. Результат: усі залишилися на посадах, а поламаний витяг знову працює.
XS
SM
MD
LG