Доступність посилання

ТОП новини

Черговий день простою Верховної Ради...


Тетяна Ярмощук Київ, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні через відсутність компромісу спікер відмовився проводити засідання погоджувальної ради і заявив про відлік 30-денного терміну для розпуску парламенту.

«НАТО - Ні!» зовні гарно... але чи ефективно?
(ukrinform)
Домовленостей немає, погоджувальна рада не відбулася, спікер Арсеній Яценюк заявив про відлік 30-денного терміну для розпуску Верховної Ради. За його словами, він розпочався 13 лютого, від дня, коли опозиція розблокувала на півтори години парламентську трибуну.

Розмови про можливий розпуск парламенту лунають все голосніше. Правова підстава, як вважають, уже існує, адже останні парламентські вибори стали можливими не в результаті президентського Указу про розпуск Верховної Ради, а після складання мандатів третиною депутатів. А відтак річний імунітет шостій Верховній Раді нібито не загрожує.

Сьогодні ж, під час зустрічі зі спікером Арсенієм Яценюком, Президент Віктор Ющенко заявив, що парламентарі мають підтримати пропозиції Голови Верховної Ради щодо розблокування роботи парламенту.

Представники ж Партії регіонів і надалі невблаганні: вони кажуть, що розблокують парламент лише після того, як коаліція пристане на їхні вимоги щодо НАТО.

«Регіонал» Тарас Чорновіл заявив: «Найбільшим компромісом щодо цієї заявки, яка висить зараз у повітрі, може бути те ж саме звернення керівництва держави до керівництва НАТО з проханням відкласти розгляд питання, перенести його з Бухарестського саміту на пізніший час. Можна було б знайти позицію, спосіб або переагітувати виборців і спокійно вийти на референдум, тоді би вже проблем не було».

Страх перед достроковими виборами змусить розблокувати парламент?

Всі можливі й неможливі компроміси між коаліцією та опозицією вичерпані, вважає представник Блоку Юлії Тимошенко Володимир Яворівський. За його словами, єдине, що може розблокувати роботу парламенту – це страх опозиції перед достроковими виборами.

Володимир Яворівський: «Тільки страх перед достроковими виборами може вирівняти ситуацію у парламенті. Все решта, у мене таке враження, що їм це не важливо. А от дострокові вибори, вони вже втратили десь 20 депутатів, це за підрахунками соціологів, скільки б вони сьогодні набрали. Ні, вони на це не підуть, вони прекрасно розуміють, що вони програють. Тобто, вони набирають менше, ніж у них було досі».

А може переформатування коаліції?

Як варіант розблокування роботи парламенту дехто із експертів та і самих політиків називають переформатування коаліції. В інтерв’ю Радіо Свобода представник Блоку Литвина Михайло Сирота натякнув, що його політична сила могла б приєднатися до одного із можливих форматів більшості.

«Де-юре у нас є коаліція БЮТу і НУНСу, але де-факто ми бачимо вже переформатування коаліції Блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів і комуністів. Це, не дай Боже, не образа, а констатація факту за результатами голосування. Якщо вже говорити про будь-які можливості, то ще є одна теоретична можливість такої коаліції – це Партія регіонів, НУНС і, можливо, Блок Литвина. Ось весь той спектр невеликий, який має сьогодні український парламент щодо формування більшостей», – зазначив Михайло Сирота.

Наступне засідання парламенту заплановане на завтра. Партія регіонів уже заявила, що знову блокуватиме трибуну. Натомість представники Блоку Юлії Тимошенко та «Нашої України – Народної самооборони» кажуть, що прийдуть під купол для конструктивної роботи.
XS
SM
MD
LG