Доступність посилання

ТОП новини

Нагірний Карабах затьмарює вірменські вибори


Марія Щур Прага, 18 лютого 2008 (www.radiosvoboda.org) – У вівторок виборці Вірменії вирішуватимуть, хто очолюватиме їхню країну упродовж наступних п’яти років. Хоча кандидатів дев’ятеро, головна боротьба розгорнулася між нинішнім прем’єром Сержем Саркісяном, якого готував у спадкоємці нинішній президент, та першим президентом цієї країни Левоном Тер-Петросяном. Як говорять оглядачі, вірменські виборці вибиратимуть не лише між двома різними особистостями, але й між двома підходами до вирішення проблеми Нагірного Карабаху, сепаратистського регіону, за який Вірменія вела криваву війну з Азербайджаном.


Після десяти років стабільності та відносного економічного відродження багато оглядачів очікувало, що планований президентом Робертом Кочеряном перехід влади до рук прем’єра відбудеться так само гладко, як у сусідній Росії. Але поява на політичному полі першого президента країни Левона Тер-Петросяна та проголошена у неділю незалежність Косова може сплутати карти керівництва у Єревані.

Косово – прецедент для Нагірного Карабаху

Тепер оглядачі говорять, що перемога провладного кандидата на вівторкових виборах не така вже й визначена заздалегідь. А крім того, виборці мають вирішити, чи спробувати розв’язати цей заморожений конфлікт м’якішими заходами, як пропонує колишній президент Тер-Петросян, чи країна має піти на конфронтацію з Азербайджаном щодо Нагірного Карабаху, як натякає прем’єр Саркісян.

Виступаючи на передвиборному мітингу у неділю він сказав, що Косово є прецедентом для Нагірного Карабаху: «Якщо незалежність Косова буде визнана, ми будемо у вигідному становищі. Бо якщо деякі країни визнають незалежність Косова і не визнають незалежність Нагірного Карабаху, ми будемо думати, що це подвійний стандарт».

Без взаємного компромісу справу не зрушити з місця

Левон Тер-Пертосян натомість вважає, що без взаємних компромісів проблему Нагірного Карабаху вирішити не вдасться. Хоча і революційних змін він також не пропонує, бо як президент він би відштовхувався від пропозицій попередньої влади. Про це він заявив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода: «Новий президент має взяти цей план за початковий етап. Це ще не є розв’язок, але я гадаю, що це могла б бути добра основа для переговорів».

Йдеться про можливість повернення Азербайджану окупованих територій, що прилягають до Нагірного Карабаху, і проведення референдуму в самому Нагірному Карабасі. На думку Тер-Петросяна, час грає проти Вірменії, бо за останні 10 років Азербайджан значно зміцнив свою економіку, і умови, які він буде пропонувати пізніше, будуть ще гіршими для вірмен.

Однак, про що точно не йдеться у жодній президентській програмі, так це про повернення Азербайджану самого Нагірного Карабаху чи про відмову від незалежності краю.
XS
SM
MD
LG