Доступність посилання

ТОП новини

Як проросійські активісти Криму посварилися із російськими дипломатами


Володимир Притула Сімферополь, 19 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Активісти проросійських організацій сьогодні пікетували приміщення Генерального консульства Росії в Сімферополі. Вони вимагають оголосити персонами нон-грата посла і консула. Втім, російські дипломати теж не обмежують себе у словах, характеризуючи організаторів акції протесту.

Учасники пікету перед російським генконсульством вимагають відправити російських дипломатів з України до Косово
«Я не співвітчизник, а росіянин! І про це знай Росія-мати!» – Старша жінка читає власні вірші під парканом Генерального консульства Росії у Сімферополі. Близько півсотні активістів Конгресу російських громад Криму проводять чергову акцію протесту. І хоча спершу вони збиралися протестувати з приводу «чорного дня календаря» – 54-річниці приєднання Кримської області до Української РСР, пікет звівся до вимоги на адресу офіційної Москви відкликати з Києва Повноважного посла Російської Федерації Віктора Черномирдіна і Генерального консула Росії в Сімферополі Олександра Ніколаєва.

Сергій Шувайников, лідер Конгресу російських громад Криму, стверджує, що російські дипломати підтримують лише тих співвітчизників, які інтегрувалися в структури української влади в автономії і не допомагають етнічним росіянам Криму.

«Ми вимагаємо припинити офіційну допомогу так званим професійним російським співвітчизникам Криму та України! Ця допомога нахабно розкрадається московськими чиновниками і політиками, прикривається дипломатичними структурами і годує псевдоросійські громадські організації. А ті обслуговують та рекламують політичні інтереси українських олігархічних партій!», – заявив Сергій Шувайников

Офіційна Москва підтримує лише певні проросійські структури, які діляться грошима?

І раніше Сергій Шувайников говорив, що офіційна Москва підтримує лише певні проросійські структури, які діляться грошима з російськими чиновниками і проводять в Україні їхню політичну волю. Кілька років тому він навіть заявляв, що Росія через федеральні програми підтримки співвітчизників фінансувала політичні виборчі проекти в Криму.

Тоді ці заяви залишилися без коментарів і української влади, і російських дипломатів. Цього разу російський генконсул висловився дипломатично, але образливо, заявивши, що у Сергія Шувайникова загострення відбуваються навесні чи перед якимось політичними подіями.

Генеральний консул Росії в Сімферополі Олександр Ніколаєв
Генеральний консул Росії в Сімферополі Олександр Ніколаєв заявив: «Російські співвітчизники – поняття досить широке. Ми працюємо і зустрічаємося з провідними організаціями російських співвітчизників у Криму. Нам вони відомі своєю активною громадською позицією. А із Сергієм Івановичем я знайомий уже 4 роки. Прямо скажу, що великою повагою у мене особисто Сергій Шувайников не користується через його крикливість. І на чийсь диктат ми не йдемо».

Водночас, Сергій Шувайников повідомив, що разом із однодумцями скаржитиметься на корумпованих російських дипломатів і до адміністрації президента Росії.
XS
SM
MD
LG