Доступність посилання

ТОП новини

У Косові підпалили шнур всіх сепаратистських рухів. Відповідь на те, чому люди вірять у Бога, отримають за 2 мільйони фунтів (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 19 лютого 20087 (RadioSvoboda.Ua) – Одностороннє проголошення незалежності Косова викликало розкол у світової спільноті. І чимало експертів кажуть, що це початок дуже небезпечного процесу на міжнародній арені. Газети зауважують, що розкол з цього приводу стався і в ЄС. Чимало оглядачів у Європі цитують різних українських політиків щодо можливих наслідків Косова. Попри те газети інформують про початок переговорів між Києвом та Брюсселем щодо нової розширеної угоди між ЄС та Україною. Також з’явилися публікації про наміри науковців Оксфорду (Велика Британія) дати відповідь на питання – чому люди вірять у Бога.

Лондонська «Ґардіан» доходить висновку, що Росія, «про яку нині майже нічого доброго не можна сказати», як не парадоксально, стала чи не єдиним серйозним гарантом ООН і міжнародного права у зв’язку із відстоюванням Москвою резолюції ООН щодо цілості Сербії включно з Косовом. Газета називає день проголошення незалежності Косова «сумним». «Ґардіан» вважає ганебним для Європи її намагання залагоджувати кривавий слід на Балканах саме «за рахунок порушення міжнародного права».

Колишній посол США в ООН Джон Болтон, який розмежувався з Джорджем Бушем через Косово, вважає, що «відкрито ящик Пандори з непередбачуваними наслідками». Болтон сказав у інтерв’ю італійській «Ла Стампа», що Косовом і його самопроголошенням незалежності «підпалено бікфордів шнур всіх сепаратистських рухів».

Ще одна британська газета - «Таймз» - наголошує на розколі у ЄС з приводу незалежності Косова, де 10 країн проти цього акту Приштини, а 17 – за.

Іспанська «Ель Паїс» цитує українських політиків, які по-різному, але із занепокоєнням, розцінюють експеримент з Косовом. Газета звертає увагу на слова міністра Володимира Огризка, які свідчать про сумніви Києва перед оголошенням своєї позиції щодо Косова, а також цитує лідера комуністів Петра Симоненка, який не виключає появи в Україні своїх «гарячих точок», маючи на увазі Крим і суперечності між Сходом та Заходом України.

«Москоу Таймз» пише у вівторок про неоднозначну реакцію політиків та експертів на початок переговорів ЄС і України щодо нової розширеної угоди та зони вільної торгівлі. Так, колишній британський прем’єр Джон Мейджор сказав газеті, що нова угода відкриє Україні двері до Європейського Союзу. Ніби на підтвердження слів комісара ЄС з торгівлі Пітера Мендельсона про тривалі і детальні переговори з Києвом, «Москоу Таймз» наводить слова київських чиновників про можливий п’ятирічний термін цих переговорів та інфраструктурну неготовність України до нових торгових стосунків з Європою. Газета також пише про ревниве ставлення Москви до цих переговорів між Брюсселем та Києвом.

Лондонська «Таймз» інформує також про новий ґрант для вчених Оксфордського університету вартістю два мільйони фунтів, на який через три роки має бути знайдена відповідь, чому люди вірять у Бога. Газета пише, що вчені намагатимуться розібратися, що стало вирішальним у виникненні релігії у суспільстві – природа людини чи виховання; а також звернуть увагу на роль релігії в інтелекті людини. «Таймз» з полегшенням зауважує, що вчені Оксфорда не будуть у своєму дослідженні давати відповідь на питання про існування самого Бога. Цей грант, за інформацією газети, розрахований на три роки.
XS
SM
MD
LG