Доступність посилання

ТОП новини

«Наша Україна» – Балога – 6 партійців = ?


Тетяна Ярмощук Київ, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Черговий вихід з «Нашої України». Услід за керівником президентського Секретаріату Віктором Балогою про полишення лав цієї партії заявили ще шестеро членів. Чому? Для чого? І що з цього вийде?


Роман Безсмертний, Михайло Полянич, Ігор Кріль, Віктор Тополов, Оксана Білозір та Василь Петьовка. Мотивацію рішення вийти із «Нашої України» вони виклали у спільній заяві. Підписанти говорять про незворотні негативні тенденції у розвитку партії та висловлюють сумніви, що сьогодні нею керують люди, віддані Президенту. «Нам нічого робити у компанії тих, хто змінив орієнтацію», – йдеться у заяві.

«Це – нормально»

Однак нашоукраїнці, які наразі залишаються у партії, радять не драматизувати ситуацію. Лілія Григорович: «Я розглядаю це все, як позитив. Коли від гілки відбруньковується інша гілка і починає рости – це нормально. Нічого не сталося, люди не вийшли з фракції, не вийшли з коаліції. Пошук якогось нового проекту для самореалізації – це їхнє право, я їм можу тільки побажати успіху. Очевидно, ці депутати спробують організувати якийсь громадський чи політичний проект, який може розшити коло наших прихильників».

«Кінець партії не за горами»

Нинішня ситуація стала наслідком тенденцій, які розпочалися півтора року тому, каже колишній нашоукраїнець Борис Безпалий: «Коли керівництво партії проводить лінію на розгром власної партії, то кінець не за горами. Це є логічний наслідок майже півторарічної кампанії, коли у вересні 2006 року почалася атака на «Нашу Україну», частина партії, її керівництво, її патрон у цю справу включилися і почали її громити. Спочатку «любих друзів», потім «менш любих». Весь час велася атака проти партійного керівництва під гаслом нових облич і так далі. Догромилися».

«Ми бачимо, хто насправді вололодіє ситуацією»

Вихід шести представників із «Нашої України» – це, насамперед, бажання продемонструвати, хто насправді володіє ситуацію, вважає політичний експерт Володимир Фесенко. До того ж, після цього з’являються додаткові можливості зробити більш керованим сам блок: «З’явиться більше можливостей та інструментів для впливу на рішення фракції. Навіть для того, щоб зробити, як партію «Наша Україна», так і фракцію «Наша Україна – Народна самооборона» більш керованими, більш дисциплінованими, щоб вони більше керувалися із Секретаріатом Президента. Думаю, таке можливе. Хоча, ми вже бачимо, що всередині фракції там є декілька угруповань, деякі із них уже налаштовані навіть на протистояння із керівником Секретаріату Президента».

Намагання зробити НУНС більш керованим президентським Секретаріатом не виключає, однак, і спробу створити нову пропрезидентську політичну силу. Менш лояльну до Блоку Тимошенко і віддану керівникові Секретаріату Президента.

Матеріали до теми:

• 5 парламентарів і заступник глави Секретаріату Безсмертний вирішили вийти із «Народного Союзу «Наша Україна»
XS
SM
MD
LG