Доступність посилання

ТОП новини

У Росії багато грошей, але вистачає не всім


Сергій Драчук Прага, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – Росія пливе на гребені хвилі рекордних цін на експортовані нею енергоносії, і в багатьох її громадян грошей зараз більше, ніж будь-коли. І вони поспішають витратити їх, бо короткотерміновим здобуткам іще далеко до тривалої стабільності. Мільйони росіян далі живуть поза межею бідності, а середній клас досі оговтується від кризи 1998 року.

Нижче від рівня бідності в Росії живе, за офіційними даними, 13 відсотків населення. Соціологічні ж опитування свідчать, що бідними вважають себе 32 відсотки росіян
42-річний російський підприємець Ігор Боков щовечора збирається з родиною – дружиною, чотирма дітьми і тещею – за вечерею й розмовою про день у своєму чотириповерховому будинку за 25 кілометрів від Москви. Є в нього і квартира в місті, і будуються ще два будинки для дітей.

Власник успішної мережі майстерень електроніки в Москві, Боков пояснює: «Добре був поставлений бізнес, який зміг принести прибуток, і його ми вклали не в банк, а просто в нерухомість. Я вважаю, що це вдале вкладення, і до того ж у дітей є майбутнє – не таке, як коли я жив із мамою в комуналці в одній кімнаті».

Боков такий не один у Росії. Пересічний рівень життя там значно зріс порівняно з радянськими часами, особливо ж за останні п’ять років, коли в країну потекли нафтодолари.

І для тих, хто має гроші, тепер є всі можливості їх потратити – принаймні у великих містах і в шикарних бутиках, і в звичайних цілодобових супермаркетах вирує споживацька гарячка: всі поспішають витратити гроші, поки вони чогось варті.

Чужим багатством задоволені не всі

Але зростання багатства створює й потенціал для суспільного занепокоєння, застерігають учені Інституту психології Російської академії наук. Заступник директора інституту Андрій Юревич звертає увагу, що позитивні зміни останніх років дають підстави для оптимізму. Але водночас, додає він, справа далеко не лише в економіці: у певних випадках навіть економічне зростання може призводити до погіршення психологічного стану суспільства.

«Дедалі більший „спільний пиріг“ ділиться далеко не рівномірно: багаті стають іще багатшими, а бідні це бачать, і це негативно впливає на їхній психологічний стан», – каже фахівець.

Потенціал для суспільних заворушень створює й дедалі більший розрив між багатими й бідними в Росії. За даними російського журналу «Фінанс», кількість доларових мільярдерів у Росії за минулий рік підскочила з 61 до 101, а 10 найбагатших мають разом 221 мільярд доларів. Водночас нижче від рівня бідності в Росії живе, за офіційними даними, 13 відсотків населення; соціологічні ж опитування свідчать, що бідними вважають себе 32 відсотки росіян.

Як вважає Світова організація торгівлі, заворушення загрожують країнам, у яких найбагатша частка населення має принаймні в 14 разів більше від найбіднішої. У Росії це число вже сягнуло 15.

Пастка для російської влади

Останніми роками певне зростання рівня життя допомогло уникнути масових заворушень на соціальному ґрунті. Але без реформ у соціальній сфері російській владі не обійтися, попереджають експерти.

При цьому фахівець дослідницького Центру Левади в Москві Марина Красильникова застерігає: для російської влади виникла «така собі пастка».

«З одного боку, політична влада не може не підвищувати цей рівень життя, а з іншого боку, підвищення цього рівня життя призведе до появи високих вимог до цієї політичної влади щодо якості і форм надання послуг охорони здоров’я, освіти тощо. Тоді конфлікт наростатиме. А чи готова влада до цього, я не знаю», – каже експерт.
XS
SM
MD
LG