Доступність посилання

ТОП новини

Партієтворення чи коаліцієруйнування: чого прагнуть «вихідці» з Нашої України?


           Слухати:Щоб зберегти аудіофайл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Ігор Жданов - політолог; Ольга Герасим’юк – народний депутат (НУНС)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Наприкінці минулого тижня, у п’ятницю, про вихід з «НУ» заявив глава Секретаріату Президента Віктор Балога.

А вчора заяву про вихід, причому несподівано для своїх однопартійців, зробили шість досить знакових фігур «НУ». Це Роман Безсмертний, людина, яка стояла біля витоків, можна сказати, творення цієї партії, Михайло Полянчич, Віктор Тополов, Ігор Кріль, Оксана Білозір та Василь Петьовка.

Отже, що відбувається? Коментарів дуже багато.

Пане Жданов, з одного боку, майже відразу пролунали заяви, що вони йдуть, щоб повернутися, мається на увазі, щоб створити якусь нову партію. Форм цієї партії, цього політичного утворення ще ніхто не знає, лише якісь припущення. А хтось говорить, що це, власне, розвал «НУ».

Як Ви це трактуєте? Це природній процес і створюється якась нова партія чи це свідомий процес на розвал такого серйозного бренду, як «НУ»? Ігор Жданов: По-перше, партія – це об’єднання певних однодумців. Коли люди відчувають, що їх не чують у цій структурі, то, зрозуміло, що тоді відбувається певний конфлікт, тоді ця структура розпадається, люди з неї виходять.

Я так розумію, що ці політики, які підписали вчора відповідну заяву, не були почуті, вони стали чужими. Якщо ти чужий структурі, то ти повинен іти.

Куди йти? Що буде відбуватися? Я впевнений, що не всі вони будуть брати участь у формуванні якогось нового політичного проекту. Це я точно знаю.

Їх лише шість, крім Балоги?

Ігор Жданов: Ну, шість підписали відповідну заяву.

А наміри?

Ігор Жданов: Наміри? Мені важко сказати, але я думаю, що цей процес буде продовжуватися. Бо фактично, якщо проаналізувати уважно заяву Балоги, то там чітко сказано, що буде новий політичний проект. Але помиляється той, хто думає, що цей новий політичний проект будується під парламентські вибори...

Під президентські. Так говорять. А не під парламентські.

Ігор Жданов: Ні, спочатку говорили про парламентські.

Насправді цей проект будується під президентські вибори. Буде будуватися нова партійна структура, яка на президентських виборах у 2009 році буде слугувати організаційною опорою і структурною опорою для створення виборчих штабів. От основна ціль – це побудова цього проекту.

У нас є слухач, який до нас додзвонився.

Добрий вечір! Ми Вас слухаємо.


Слухач: Добрий вечір! Андрій Золочів.

Корабель під назвою «Президент Віктор Ющенко». Щурі першими тікають з корабля?

Дякую.

Ігор Жданов: Я думаю, що навпаки. Йде політична конкуренція зараз між окремими політиками, між окремими політичними силами з того приводу, хто буде основною опорою Президента на майбутніх виборах 2009 року.

Тобто, змагання між «НУ» і чимось новим.

Ігор Жданов: Так. І новим проектом. Це правда.

Пані Ольго, я знаю, що Ви людина дуже-дуже коректна. Ви, я так розумію, не давали б образу щурів щодо Ваших, уже тепер колишніх, однопартійців.

Ольга Герасим’юк: Звичайно, я не вживала б такої термінології.

Ігор Жданов сказав, що процес буде тривати, що, очевидно, ці люди, які вийшли, не були почуті. Я б це заперечила. Бо хто не був почутий? Заступник голови партії Ігор Кріль, котрий з липня фактично втратив зв’язок із партією?

Я вже не говорю про засідання президій, про те, що якесь існує невдоволення серед цих політиків, котрі підписали заяву. Ми повинні були дізнатися хоч якимось чином, хоч записку передали б на президію, якщо вже на те пішло.

Тому я б узагалі не надавала такого значення цьому виходові, оскільки, скажу чесно, зараз я їжджу областями, зараз ми буваємо в партійних організаціях, говоримо з людьми, зустрічаємося з партактивом, то я можу вам свідчити, що люди вступають у лави нашої партії. Вони, можливо, не такі відомі мають прізвища, як ті люди, що підписали.

Ігор Жданов
Відбувається звичайний процес очищення лав, залишаються ті, хто залишаються. І тут не треба лицемірити і вигадувати про те, що там хтось має свою партитуру і за нею вже давно грає, що керівництво відірвалося від людей. Це зовсім не так.

Я їжджу зараз у партійні організації і завтра збираюся поїхати в уже вільний від роботи час, знаю, що людей турбує тільки одне: як розбудувати цю партію, зміцнити, як далі йти. Тому ця вся хвиля, яка зараз піднята цією заявою, носить такий провокативний характер.

Відверто кажучи, я вже переставала б на цю тему говорити. Відбувається очищення рядів. Ми йдемо далі. Президент має на кого опертися в подальшій своїй політичній діяльності.

Пані Ольго, все-таки очищення лав — це все-таки несе якийсь негативний відтінок.

Наразі у нас є слухач на зв’язку.

Прошу.


Слухач: Це Степан з Буковини.

Мені здається, що це просто йде розвал коаліції. І тут єдина причина – це рейтинг Юлії Тимошенко, яка взялася за роботу. Розвал коаліції.

Ясно, що Ющенка народ уже на другий термін не вибере, єдина можливість – це змінити, я не знаю, закон, Конституцію і вибрати його в парламенті. Партії регіонів потрібне прем’єрське крісло. Ось вам прем’єрське крісло, а ви вибирайте Ющенка. Навіть ті ж самі «регіонали» будуть голосувати за це, за Ющенка в парламенті, і він буде мати другий термін. Я так думаю.

Ігорю, як Вам видається ось такий погляд?

Ігор Жданов: На мій погляд, це процеси на сьогодні не пов’язані. Йдуть різновекторні, різнопланові процеси. Я переконаний, що є більш ефективні моделі і сценарії, як розвалити коаліцію, ніж затівати оці усі публічні заяви, бодяги і так далі з виходом із партії.

Тобто, давайте рознесемо: є вихід із парті з певних причин, про які вихідці заявили (на мій погляд, там дещо інші причини, вони пов’язані зі створенням перш за все нового проекту), а руйнування коаліції тут ні до чого або як п’яте колесо у возі.

До речі, там же є вихідні і не народні депутати.

Ну, не народні депутати – це Роман Безсмертний і Віктор Балога.

Пані Ольго, яка Ваша думка, чи інший бік цього процесу, виходу сімох людей з «НУ», це більше схоже на процес руйнування коаліції?


Ольга Герасим’юк: Я сподіваюся, що ми втримаємо коаліцію, тому що з виходом із фракції, очевидно, могло б постати питання. Наскільки я поінформована, ці народні депутати не збираються залишати лави фракції.

Між іншим, ми домовляємося зараз про текст заяви у відповідь на ці події, де ми наполягаємо на тому, що ці люди, які залишаються членами фракції, мусять виконувати всі рішення фракції. А наше рішення було все ж таки — демократична коаліція. Тому я б так не говорила.

Але, звичайно, я б сказала також про те, що цей вихід є абсолютно нічим не вмотивованим як незадоволення тим, що людей не чують у партії чи не дають їм працювати. Зауважте, це люди, які є... Між іншим, Тополов – це член президії.

Так що, треба шукати все ж таки справді вуха у прагненні збудувати, напевне, ще якусь структуру. І це вже секрет Полішинеля. І не треба це приховувати від людей.

Але демократичну коаліцію ми повинні втримати. Я не бачу жодних підстав для того, щоб її зараз переформатовували. Згадаймо нарешті про виборців. А вони як, збоку сидять, чи як?

Пані Ольго, скажіть, в такому разі на президії партії, яка проходила сьогодні (Ви згадували про це), ви якось засудили свого колегу Зварича, який сьогодні заявив, що наступним кроком народних депутатів, які вийшли з лав партії НУНС, буде складання депутатських повноважень?

Ольга Герасим’юк: Я хочу сказати, що взагалі та заява, котру ми вчора прочитали від шістьох, вона мене так трохи відкинула у сталінські часи, коли говорили про верхівку, яка відірвалася від народу.

Така термінологія...

А кого мають на увазі? В’ячеслава Кириленка?

Ольга Герасим’юк: Мені цікаво теж, тому що якщо ми говоримо про верхівку, то це, між іншим, один із тих, хто вийшов,— заступник голови партії Кріль. Він керівництво партії. Про кого говорить Ігор Іванович? Може, про себе? Я хотіла б, щоб вони конкретизували, тому що жодних конкретних речей там не міститься.

Так само ми на своїх президіях нікого не засуджуємо, не виводимо, у нас демократія.

А Зварич мав на увазі, очевидно, те, що люди, які зробили цей крок, повинні логічно зробити й наступний, тому що вони пройшли у парламент. Між іншим, за партійною квотою. Між іншим, ми ухвалювали якусь спільну лінію, ідеологію.

Якщо їх не вдовольнило щось таке, що зовсім нікому не пояснене, так само і рядовим членам партії вони не пояснили своєї позиції, а просто якісь такі загальні слова, то вони, очевидно, повинні зробити й наступний крок.

За що я маю засуджувати Зварича? Він логічно все сказав.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG