Доступність посилання

ТОП новини

Румунська чи молдавська? Керівництво Республіки Молдова відстоює власну мову


Сергій Драчук Прага, 21 лютого 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Мовознавці не мають сумнівів: мова, якою говорять у Молдові, – румунська. Мешканці країни теж сумніваються в існуванні окремої молдавської мови. Зате таких сумнівів не має Президент Молдови Владімір Воронін – і хоче домогтися, щоб усі пристали на його позицію.

Президент Молдови Владімір Воронін
Молдова завжди була частиною румунськомовного світу. Саме Молдова разом із Валахією дала початок новоствореній близько півтора століття тому Румунії.

По Другій світовій значну частину історичної Молдови забрав собі Радянський Союз. Там створили Молдавську РСР, і мову її назвали молдавською.

У незалежній Молдові вже ніби визнали було, що говорять лише трохи не так, як у сусідній Румунії, а мова таки та сама – румунська. Та нинішній молдовський керівник, комуніст Владімір Воронін хоче, щоб мова знову була молдавською.

Суперечка навколо мови доходить до того, що офіційне спілкування з румунами доводиться вести чужими мовами. Міністр закордонних справ Румунії Адріян Чорояну закликає визнати спільність мови французькою: «Сподіваюся, та деталь, що Республіка Молдова має ту саму мову, що й Румунія, стане перевагою, принаймні з технічного погляду». Владімір Воронін відповідає російською: «Я вам уже вмільйонне відповідаю, і буду відповідати ще мільярд разів: як називати мову країни – це справа самого народу. 1 жовтня 2004 року ми провели референдум, на якому 87 відсотків назвали мову молдавською».

Молдавської мови не побачили в Брюсселі і в Кишиневі

Технічні питання, про які говорив румунський міністр, уже випливли: минулого місяця для виступу Вороніна в Єврокомісії там не змогли знайти перекладача з молдавської – була лише перекладачка з румунської. На перекладацькій будці на вимогу Президента Молдови на початку виступу таки повісили табличку: «Англійська – молдавська»; десь на середині прес-конференції табличка зникла – як вважають, на вимогу Румунії.

Та й референдум, на який посилається Воронін, хоч і офіційно найменував мову молдавською, та не змінив думок багатьох мешканців країни. На вулицях Кишинева кореспондентові Радіо Свобода не трапився ніхто, хто говорив би «молдавською»: «Румунська мова – це священна мова! Румунська завжди буде нашою мовою. Румунська мова завжди залишиться румунською. Це єдина мова, якою я говорю. Не думаю, що молдавська існує – її просто придумали». «Немає жодних сумнівів – звичайно, румунською… Пан Воронін плутає дві речі: його політичну ідеологію з корінням цього народу, з історією цього народу».

Та Владімір Воронін не відступає від свого – навіть якщо йому доводиться для цього вдатися до чужої мови, російської: «Конституція Республіки Молдови говорить, що державною мовою Республіки Молдова є молдавська, а не румунська. Так, ці мови ідентичні. Але ми її хочемо називати молдавською. Історично вона називалася молдавською – так вона й буде називатися».
XS
SM
MD
LG