Доступність посилання

ТОП новини

Знищення супутника довело дієздатність американської системи ПРО


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Американский розвідувальний супутник, що вийшов з ладу і мав упасти на Землю, знищили за допомогою ракети-перехоплювача, запущеної з корабля у Тихому океані. Тим самим вдалося відвернути загрозу від паливного бака супутника, де було ракетне паливо. Технологічно складну операцію здійснили успішно.


Супутник поступово втрачав висоту. З глибин космосу він опустився до 250 кілометрів над поверхнею Землі і мав упасти найближчим часом. Тож завдання військових було не допустити падіння насамперед півтонни токсичного пального. Супутник крутився на орбіті зі швидкістю понад 27 тисяч кілометрів на годину. Швидкість ракети, запущеної з корабля, – понад 8 тисяч кілометрів на годину. Треба було так розрахувати постріл, щоб ракетна боєголовка поцілила не просто у супутник вагою у дві з половиною тонни, розміром з автобус на зразок львівського, а якраз у його паливний бак. Це вдалося зробити.

Токсичне хімічне паливо супутника не проллється на Землю

Ось що передав з міністерства оборони кореспондент телемережі Сі-Бі-Ес Дейвід Мартін: «Офіційні особи в Пентагоні висловили упевненість, що паливний бак супутника знищено. Вони стверджують, що ракета поцілила саме у бажану точку. Аналіз уламків супутника, що залишаються у космосі, підтвердив, що бак було зруйновано. Це означає, що токсичне хімічне паливо супутника не проллється на Землю». Це взагалі перший випадок, коли зброю, призначену для протиракетного захисту, використовують таким чином. Боєголовка ракети ПРО не містить вибухівки, це, фактично, шмат звичайного заліза у формі кулі, тобто, руйнівна дія виникає від зіткнення з мішенню.

Це був унікальний випадок

Як роз''яснюють спеціалісти, щоб поцілити у супутник, що рухається зі швидкістю 27 тисяч кілометрів на годину, ракету треба запустити, коли він пролітає над головою, а це відрізок часу тривалістю у десяті частки секунди. Брайєн Уайтмен, представник Пентагона, спростував твердження Москви, що цю операцію було буцімто спеціально розраховано з метою випробування системи протиракетної оборони. За його словами, це був унікальний випадок, бо треба було відвернути небезпеку для людей від можливих наслідків падіння на Землю півтонни пального. Система протиракетного захисту розрахована на перехоплення боєголовок, розпалених від тертя у польоті. Натомість, супутник має холодну поверхню, бо в космосі, як відомо, повітря нема.

Разом з тим, міністр оборони Роберт Гейтс заявив, що успішне знешкодження зіпсованого супутника довело життєздатність американської системи ПРО, що проведена операція свідчить сама за себе і що Сполучені Штати ладні поділитися деякими технологіями з Китаєм. Міністр підкреслив, що система ПРО «цілковито відкрита».

Матеріали до теми:

• США збили свій супутник, в Україні не бачать підстав хвилюватися
XS
SM
MD
LG