Доступність посилання

ТОП новини

Розширення Шенгенської зони: нова «залізна завіса»?


Галина Терещук Львів, 22 лютого 2008 ( RadioSvoboda.Ua ) – Європейський молодіжний парламент цими днями засідає у Львові у великій сесійній залі міської ради. На V регіональну сесію приїхали молоді люди з Грузії, Молдови, Білорусії, України, Польщі. Вони обговорюють проблеми, які виникли із розширенням Євросоюзу, політичну та економічну інтеграцію, міграційні процеси, торгівлю людьми.

«Розширення Шенґенської зони: нова «залізна завіса»?» Такою дискусійною є назва регіональної сесії у Львові. Адже за словами голови львівського оргкомітету Христини Чорній з 1 січня таки утворилась стіна між колишніми радянськими республіками та Європою: «Ми самі можемо побачити результати того, що сталося після розширення Шенґенської зони: величезні затори при перетині українсько – польського кордону, великі ускладнення процедури оформлення віз».

Якщо Україна не докладатиме зусиль для своєї євроінтеграції, то завіса справді швидко з’явиться, зазначали молоді парламентарі. Для прикладу, стане прецедентом, якщо Верховна Рада не ратифікує угоду про вступ України в СОТ. Усі ці проблеми молоді парламентарі викладуть у своїй резолюції.

Доктор Алан Флаверс, професор з Великої Британії, який опікується зібранням, зазначив, що професійні парламентарі дослуховуються до ідей молодих людей: «МЗС Британії використовує кожну резолюцію, яку ухвалюють молоді парламентарі для створення своє тактики. Більші резолюції передаються у британський уряд. І ми таки дослуховуємось до молодих людей. І саме так ця молодіжна організація долучається до ухвалення рішень Європарламентом».

Білоруським студентам перешкоджають спілкуватись з європейськими ровесниками

Білоруська студентка Анастасія Єфремова розповіла Радіо Свобода, що сьогодні молоді люди у Білорусі не почуваються вільними. Тому для неї участь у сесії молодіжного парламенту дає можливість розповісти про життя своїх ровесників.

«Люди не говорять у нас відкрито, тому що можуть бути «цікаві» наслідки.Та все ж студенти говорять про все, що діється у країні, світі, тільки в неформальній обстановці. До нас їдуть китайські студенти, і в цьому полягає суть студентського обміну. Але дуже рідко приїжджає європейська молодь, бо це обмежує, перешкоджає білоруська влада», – розповідає Анастасія Єфремова.

Молоді парламентарі сподіваються, що на наступну сесію вони вперше зберуться у стінах Верховної Ради і хотіли б продемонструвати українським політикам, що передусім парламентар має працювати для своїх виборців і дбати про розвиток держави, а не влаштовувати політичні шоу.

Європейський молодіжний парламент існує 20 років. Ідея виникла у Британії і фінансує цей проект британський уряд. До рекомендацій молодих парламентарів дослуховуються уряди європейських країн.
XS
SM
MD
LG