Доступність посилання

ТОП новини

Залатають чи відремонтують?


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко 33 млрд. грн. на ремонт українських автомагістралей збирається витратити Міністерство транспорту. Загалом в Україні планують 1 тис. км. нових доріг прокласти і 3 тис. км. - відремонтувати. Все це хочуть зробити, готуючись до Євро-2012. Як же збираються втілювати такі наміри і чи вистачить грошей?

ГЛАС НАРОДУ:
Як Ви оцінюєте нинішній стан українських автошляхів, щось змінюється на краще чи ні?
В''ячеслав:
- Трішки зараз латають. Чим більше будівництва, тим більше відмивають грошей.
Валерій:
- Я зробив би дороги ширшими і покращив би покриття.
Костянтин:
- Дуже багато старих доріг, які потрібно замінювати на нові, а не сподіватися на ремонт.
Сергій:
- Зовнішньо виглядають дуже погано: розбиті, недоглянуті, не дотримані технології при будівництві — так говорять люди, котрі ці дороги роблять. Тому вони й розбиваються.
Василь:
- Погана дорога — і щоб ходити, і щоб їздити. Я навіть сідати за кермо машини не завжди хочу.


Дороги-довгобуди

Міжнародні футбольні чиновники вимагають не лише не будувати гігантські торговельні комплекси перед стадіонами, а й говорять про необхідність якісного автосполучення. Одне з українських міст, що готується приймати учасників і гостей чемпіонату Європи з футболу 2012-го року, Львів. Загалом територією Львівщини проходять 3 національні та 4 міжнародні транспортні коридори. Усі вони до Євро-2012 мають відповідати європейським нормам. Що для цього зараз роблять, розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

«Довгобудами називають усі дороги, які ведуть від українсько-польського кордону. Щороку їх реконструюють, тобто латають діри. Але до траси міжнародного рівня їм далеко. Мова йде, зокрема, про трасу Львів-Рава-Руська і далі на Тернопіль. Найбільше непорозумінь сьогодні виникає навколо будівництва міжнародного транспортного коридору Краковець-Київ, тобто цією дорогою їдуть у Краків і далі на захід. Ця траса має будуватися на концесійних умовах. У цьому році Львівавтодор планує у реконструкцію доріг вкласти понад півмільярда гривень. Однак така величезна сума грошей аж ніяк не свідчить, що дороги на Львівщині будуть якісними, стверджують експерти».

Концесія — це угода про передачу підприємств, інших об''єктів для тимчасового використання іншим державам, іноземним фірмам або приватним особам.

Кошти зараз є лише на перший етап будівництва

У Дніпропетровську теж мають відбутися матчі футбольної першості континенту. Дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська зазначає, що тут розраховують не на концесії, а на гроші з бюджету.

«В облдержадміністрації вже підрахували: для реалізації 3-х великих проектів будівництва доріг треба понад 5 млрд. грн., їх розраховують отримати з державного бюджету. Головний проект – це спорудження південної об’їзної дороги. Вона півколом охопить місто, і з’єднається зі швидкісними трасами міжрегіонального значення. Ця магістраль уже за два роки має розвантажити обласний центр від транзитного транспорту, який зараз іде майже безперервним потоком прямо через центр міста. Нову дорогу розпочнуть споруджувати вже нинішнього року. Обіцяють, що проект стане революційним у сфері українського дорожнього будівництва. Магістраль за спеціальними технологіями прокладатимуть прямо над промисловою зоною, щоб не чіпати заводів. А от житлові будинки, їх приблизно з півсотні, вже заявили фахівці, знесуть. Влада обіцяє мешканцям надати квартири в новобудовах, які тільки починають споруджувати. А ще обіцяють компенсації, однак конкретних сум поки не називають. Зараз у чиновників інші турботи — як встигнути з будівництвом у рекордно короткі терміни й освоїти заплановані гроші. Щоправда, кошти зараз є лише на перший етап будівництва. Є проблеми і з самим проектом дороги. Вже три роки проект не пройшов експертизу, немає й попереднього погодження на відведення землі».

Чекали на іншу суму

Отже, у розпорядженні Мінтрансу є зараз 33 млрд. грн. для спорудження нових та капремонту старих автотрас. І все це стосуватиметься разом чотирьох тисяч кілометрів доріг. Хоча в цілому на балансі держави 170 тис. км. автошляхів. Чи вистачить ресурсів для того, щоб приємніше було їздити українськими автомагістралями, Радіо Свобода розповіла речниця «Укравтодору» Тетяна Миколаївна.

«Грошей, звичайно, не вистачить, бо заявляли про іншу суму, а поки що така. Для того, щоб укладати гроші в дороги, існують тендери. Якщо компанія виграє тендер, вона має право брати участь в будівництві і ремонті дороги. У нас немає закону, за яким могли б залучати спонсорські кошти».

Кирпа намагався щось зробити, а зараз дороги тільки латають

Скільки не виділяй грошей на ремонт автошляхів, але поки не припиняться постійні зміни керівництва Мінтрансу, поки це міністерство очолюватимуть передусім політики, а не фахівці-транспортники, автобани в Україні навряд чи з’являться. Це стверджує президент Асоціації автомобільних перевізників України Віталій Рева.

«Потрібні колосальні капіталовкладення. За останні 20 років прикладом позитивних зрушень стало рішення Георгія Кирпи щодо побудови автобану до Одеси (дороги 1-ї категорії). Після Кирпи жодного стратегічного проекту в цьому напрямку не було. Дороги латають, нарощують 5-7-10 кілометрів, але ривка немає. Водночас, якщо до керівництва галузі приходять політики, вони не можуть вирішити ці питання, бо вирішують насамперед питання політичні».

Ідея — з''єднати сучасними автошляхами всі польські міста

Разом з Україною Євро-2012 прийматиме Польща. Тобто вимога якісного автосполучення, яку висуває УЄФА, стосується і цієї держави. Як тут готують дороги до престижного футбольного турніру, розповідає польська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар.

«Уряд планує до початку футбольних змагань побудувати три тисячі кілометрів автошляхів. Головна ідея така: треба з''єднати сучасними автошляхами всі польські міста: там, де проходитимуть футбольні матчі (ідеться, крім столиці, про Гданськ, Познань і Вроцлав). Однак фахівці попереджають, що цей план буде здійснити складно. Кожен тиждень запізнення у реалізації може провалити урядову програму. При цьому бракує робочих рук для будівництва автошляхів, ростуть ціни на цемент та інші матеріали».

Один із варіантів – спеціальний податок

Загалом в Україні на кожен метр автошляхів припадає в середньому п’ять доларів. Для порівняння – у Британії кожному метру дорожнього полотна дістається шістсот п’ятдесят доларів. На британських дорогах майже не зустрінеш вибоїн та пагорків. І це досягається в тому числі завдяки спеціальному податку, зазначає кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко.

«У Британії існує спеціальний податок на дорожньо-транспортні засоби. Він стягається з кожної машини, що використовується на дорогах. Розмір податку різний, залежить від типу авто. Найбільше платять власники машин, що найбільше забруднюють атмосферу. Вже наступного року ті, хто володіє такими автомобілями, платитимуть близько 800 доларів податку на рік. А для найбільш дружніх для довкілля машин податок нульовий».

Поява в Україні сучасних автострад не лише допоможе гідно провести Євро-2012, а й прискорить перевезення вантажів, зекономить витрати на пальне і ремонт машин. Цю вигоду зможуть відчути і перевізники, і їхні замовники, і, зрештою, всі українці, констатують експерти.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG