Доступність посилання

ТОП новини

Насильства у Белграді


Василь Зілгалов Прага, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Світ засуджує вчорашні події в Белграді, де влада не змогла запобігти безчинствам частини організованих нею ж демонстрантів. У четвер, під час демонстрації протесту проти незалежності Косово, радикальна частина 150-тисячної демонстрації на вулицях сербської столиці раптом почала громити деякі іноземні представництва, крамниці. Було підпалено посольство США, зазнали руйнації посольство Хорватії, ресторан «Макдональдс». Десятки людей були поранені, одна особа загинула.

Радикально налаштовані сербські націоналісти штурмують і підпалюють посольство США у Белграді, 21 лютого 2008 р.
Спостерігачі розцінюють події у Белграді, як безсилля сербської влади. Уряд сам закликав до демонстрацій протесту проти декларації про незалежність Косова, але не зміг зупинити насильство.

ООН однією з перших засудила безчинства натовпу у Белграді. Зокрема, головуючий на засіданні посол ООН від Панами Рікардо Альберто Арріас зачитав заяву: «Члени Ради Безпеки рішуче засуджують напади натовпу на посольства в Белграді, внаслідок яких було завдано шкоди будівлям і створена загроза дипломатичному персоналу».

Безлад кидає тінь на міжнародну репутацію Сербії

Під час безчинств і сутичок у Белграді було поранено приблизно 150 осіб, включно з 30 поліцейськими і навіть журналістами. Одне обгоріле тіло виявили після пожежі в американському посольстві. І судячи із заяв американських офіційних осіб про евакуацію складу їхнього посольства у безпечні місця, загиблий вірогідно був одним із сербських радикальних демонстрантів.

Міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич засудив від імені влади напади на іноземні представництва в Белграді: «Безлад кидає тінь на міжнародну репутацію Сербії. Поведінка групи екстремістів не відображає справжніх почуттів сербського народу. Уряд Сербії не допустить повторення подібних інцидентів».

Американська влада висловила незадоволення тим, що сербська поліція не змогла запобігти безчинству. Водночас речник Білого Дому заявив, що Сполучені Штати з розумінням ставляться до того, що сербська влада не завжди погоджується з позицією Вашингтона. Росія засудила напад, однак заявила, що відповідальними за нього є також уряди країн, які підтримали незалежність Косова. А представник ЄС, керівник зовнішньої політики Брюсселя Хав’єр Солана попередив Белград, що перспективи укладення з Сербією угоди про вступ до ЄС залежатимуть від «втихомирення ситуації» в країні. Сьогодні ЄС закликав Сербію посилити охорону іноземних представництв.

Спостерігачі висловлюють думки про недбалість і навіть причетність правоохоронців до радикалізації ситуації у Белграді минулого четверга. Міністерство внутрішніх справ розташоване лише в кількох сотнях кроків від посольства США і тому дехто дивується, що знадобилося більше ніж півгодини, щоб туди дісталася поліція. Сербські урядовці у відповідь на це кажуть, на вулиці вийшло надто багато людей.

XS
SM
MD
LG