Доступність посилання

ТОП новини

До яких заходів вдається Польща, щоб запобігти фінансовій кризі?


Єва Поштар Варшава, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Польські банкіри переконані, що світова фінансова криза, яка минулого року почалась на фондових ринках, раніше чи пізніше докотиться до їхньої країни.

Детонатором кризи на світових фінансових ринках наприкінці минулого року була криза іпотечних кредитів у США, де власникам кожного восьмого купленого будинку стало не під силу сплачувати іпотечний кредит. Для компенсації збитків американські комерційні банки почали підвищувати ставки кредитування. Це довело країну до економічного застою та фінансової кризи. Тим часом перші її симптоми вже видно цього року у Великобританії. Водночас на Варшавській фондовій біржі упродовж останніх двох місяців помітний різкий спад.

Бум на ринку іпотечних кредитів почався у Польщі в середині минулого року. Він збігся з ростом цін на нерухоме майно. Користуючись процвітанням національної економіки, поляки кинулись здійснювати свої мрії про власне житло. Внаслідок цього пересічний іпотечний кредит сягнув ста тисяч євро. Оскільки ставка місячної сплати у середньому дорівнює 500 євро, то з огляду на рівень зарплати в країні загальний термін погашення боргу сягнув навіть 50 років. Поляки почали масово брати короткотермінові кредити. В результаті обсяг комерційного кредитування поляків зріс до 21 відсотка ВВП країни.

Польський уряд дбає про тих, хто не спроможний сплачувати кредит

Уряд ще не б''є на сполох, але вирішив протидіяти загрозі кризи на фінансових ринках країни. Так у четвер на розгляд парламенту був поданий законопроект про банкрутство. З якою метою? Депутат Тадеуш Азевич пояснює: «Наша пропозиція має на меті пошуки шляхів порозуміння, своєрідний консенсус, між тими, хто з незалежних від них причин не можуть сплачувати кредити, та тими, що хочуть, щоб їм повернули борг».

У законопроекті мовиться про те, що кожен громадянин один раз у житті може оголосити себе банкрутом. Можливі два варіанти вирішення проблеми сплати кредиту. По-перше, суд знаходить найбільш вигідну для боржника форму сплати позички, а також може повністю анулювати борг чи його частину. По-друге, проводитиметься аукціон майна особи, оголошеної банкрутом. Все це має відбуватися під наглядом суду.

Як до цього законопроекту ставляться банкіри? Представниця комерційного банку Анна Папка зазначила: «Ми і зараз дбаємо про те, щоб процедура надання кредиту була безпечною для нас. Тому ще до рішення про надання кредиту ретельно перевіряємо, чи дана особа зможе сплачувати його. На перше місце, як правило, ставимо інтереси банку. Як кожен банк, хочемо дотримуватись якнайменшого відсотка прострочень у сплачуванні кредиту».

Депутати фракції Громадянська Платформа у своєму законопроекті посилаються на досвід країн Західної Європи. Про те, кого згідно з новим законом можна буде оголосити банкрутом, говорить депутат польського парламенту Тадеуш Азевич: «По-перше, закон стосуватиметься важко хворих боржників чи хворих членів їхніх сімей, або коли боржник не з власної вини довгий час не може знайти роботу. Під цей закон також потрапляють жертви стихійного лиха».

Оголошувати себе банкрутом не матимуть права засуджені за кримінальною статтею, спекулянти фінансового ринку, люди, які у своїх зізнаннях про нерухоме майно обманювали кредитні установи.
XS
SM
MD
LG