Доступність посилання

ТОП новини

В Україні святкують «День захисника Вітчизни», в Донецьку – «День Радянської армії», активісти національних сил протестують


23 лютого відбуваються урочисті заходи за участі представників місцевої влади, дні відкритих дверей у військових частинах, урочисті зібрання, концерти, спортивні свята чи й військові паради. У Донецьку за розпорядженням секретаря міськради розмістили рекламні щити з привітанням із «Днем Радянської армії». У п’ятницю представники Української народної партії, Народного руху України та інших партій протестували в Черкасах проти державного відзначення так званого «Дня захисника вітчизни» 23 лютого.

23 лютого відбуваються урочисті заходи за участі представників місцевої влади, дні відкритих дверей у військових частинах, урочисті зібрання, концерти, спортивні свята чи й військові паради.

У Севастополі в урочистостях узяли участь представники командування Військово-морських сил України і Чорноморського флоту Росії.

У Донецьку за розпорядженням секретаря міськради розмістили рекламні щити з привітанням із «Днем Радянської армії».

Як повідомив сам Микола Левченко, це розпорядження дав саме він.

За його словами, «саме Радянська армія захистила нашу країну від фашистів». «І я б хотів, щоб саме це пам’ятали. Я вважав, що це правильно буде ось саме це підкреслити», – сказав секретар міськради.

Він висловив незадоволення тим, що в Україні «забувають ветеранів радянської армії». «У нас раптом з’явився герой України Шухевич – кадровий офіцер Вермахту, який увійшов на територію України в німецькій формі», – заявив Левченко.

Він також повідомив, що рекламні агентства розмістили щити безплатно як «соціальну рекламу».

Напередодні, у п’ятницю, представники Української народної партії, Народного руху України та інших партій протестували в Черкасах проти державного відзначення так званого «Дня захисника вітчизни» 23 лютого.

Вони виставили пікети на вулицях Черкас, розмістили інформаційні стенди та роздавали листівки і газети.

На думку лідера Черкаської обласної організації УНП Леоніда Даценка, святкування 23 лютого як Дня захисника Вітчизни на державному рівні – це «передусім неповага до тих українців, які віддавали своє життя за незалежність України».

«Абсолютно недоцільно і нелогічно святкувати День захисника Вітчизни за радянською традицією 23 лютого, адже ця дата не має жодного стосунку ні до України, ні до українців», – наголосив лідер обласної організації УНП.

Напередодні рада обласної організації УНП звернулась до Президента з проханням перенести День захисника Вітчизни з 23 лютого на 29 січня – День пам’яті героїв Крут.

За радянських часів 23 лютого було Днем Радянської армії. Офіційно вважалося, що це свято присвячене роковинам створення Червоної армії в радянській Росії 1918 року чи її першому боєві, хоча ці події сталися в інші дні.

Після розпаду СРСР у Росії свято російських військових перейменували на День захисника Вітчизни.

Україна теж досі святкує свято сусідньої держави з цією ж назвою.
XS
SM
MD
LG