Доступність посилання

ТОП новини

США звинувачують у погромі свого посольства в Белграді Сербію, Сербія вважає причиною насильства США


Сполучені Штати покладають відповідальність за напад на своє посольство в Белграді в четвер на владу Сербії, заявила державний секретар США. У Сербії ж міністр у справах Косова заявив, що «головним винуватцем» усього насильства є Сполучені Штати. Засудив США й інші країни, які визнали незалежність самопроголошеного Косова, і Прем’єр-міністр Сербії.

Сполучені Штати покладають відповідальність за напад на своє посольство в Белграді в четвер на владу Сербії, заявила державний секретар США.

За словами Кондолізи Райс, офіційний Белград не виконав свого зобов’язання захистити дипломатичні представництва США та інших країн від погромників.

У Сербії ж міністр у справах Косова заявив, що «головним винуватцем» усього насильства є Сполучені Штати.

За словами Слободана Самарджича, «коріння насильства – в порушенні міжнародного права».

Засудив США й інші країни, які визнали незалежність самопроголошеного Косова, і Прем’єр-міністр Сербії.

«Якщо Сполучені Штати далі стоятимуть на своїй нинішній позиції, ніби псевдодержава Косово існує…, то вся відповідальність на майбутнє лягає на Сполучені Штати», – мовиться в заяві Воїслава Коштуніци.

У четвер увечері демонстрація протесту проти самопроголошення незалежності Косова в столиці Сербії переросла в масові заворушення і напади на низку західних дипломатичних представництв. Посольству США завдали значної шкоди, одне з його приміщень спалили.

У п’ятницю Державний департамент США наказав допоміжному персоналові посольства і членам родин дипломатів залишити Сербію. За словами посла, він не впевнений у здатності сербської влади забезпечити безпеку посольства.

Тим часом у Косові протести проти проголошення незалежності в суботу вже шостий день тривали в сербській північній частині поділеного між сербською й албанською громадами міста Косовска Мітровіца.

Демонстранти вигукували «Косово – це Сербія!», а також слово «Росія» й ім’я російського Президента Володимира Путіна.

У понеділок до Белграда має прибути перший віце-прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, який, за очікуваннями, переможе на президентських виборах у Росії 2 березня.
XS
SM
MD
LG