Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція та опозиція сідають за стіл переговорів


Представники коаліції та опозиції обіцяли сісти у понеділок за круглий стіл. Мета – обговорити ситуацію навколо розблокування роботи парламенту та ухвалити відповідну політичну угоду. Що це за угода? Що вона дасть? І чого хочуть бачити від неї парламентарі? Дискусії щодо розблокування роботи парламенту тривають вже п’ять тижнів. Чи буде нинішній понеділок вирішальним?

Тетяна Ярмощук


Представники коаліції та опозиції обіцяли сісти у понеділок за круглий стіл. Мета – обговорити ситуацію навколо розблокування роботи парламенту та ухвалити відповідну політичну угоду. Що це за угода? Що вона дасть? І чого хочуть бачити від неї парламентарі?

У політичній угоді, передусім, має бути записано, що фракції повинні утримуватися від блокування трибуни та президії парламенту, а порядок денний не має містити «резонансних речей». Про це говорив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк: «У нас є базовий документ, який запропонований в тому числі і мною: це політична угода, яка має бути підписана за результатами такого круглого столу. Це системний документ, який ми доповнимо. І давайте в понеділок спробуємо дійти до політичного консенсусу, щоб всі сторони процесу виграли».

Комуністи наполягають на своєму

Усі фракції, окрім комуністів, погодилися надати свої пропозиції щодо тексту угоди, яка має розблокувати парламент. Комуністи ж мають єдину вимогу –негайний референдум щодо вступу України до НАТО. Однак і регіонали кажуть, що ця політична угода насамперед має врегулювати НАТОвське питання. Василь Кисельов: «Має бути знята пересторога щодо листа до Генсека НАТО. Ми маємо знайти порозуміння, щоб ВР все-таки працювала, тому що надто багато питань зависло у повітрі. Ми б зараз знову могли стояти до кінця і сказати: допоки не відкличеш листа, ми не будемо сідати ні за які столи переговорів, але ж ми розуміємо, що це все на шкоду нашим людям, тому ми будемо шукати спільну мову, але спільну мову тільки на підставі закону».

Надії – великі. Які ж будуть результати?

Коаліціанти не покладають великих надій на сьогоднішній круглий стіл. Він просто дасть можливість продовжити переговори, каже представник Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль: «Я не думаю, що цей круглий стіл поставить крапку, він має поставити дві крапки і далі має продовжитися, можливо, вже якась менш публічна розмова, яка би дала відповідь на питання чи парламентаризм буде жити в Україні чи ні. Доля парламентаризму зараз у дуже ненадійних руках Партії регіонів. А бажаючих знищити парламентаризм, на превеликий жаль, в Україні є предостатньо».

Дискусії щодо розблокування роботи парламенту тривають вже п’ять тижнів. Чи буде нинішній понеділок вирішальним?
XS
SM
MD
LG