Доступність посилання

ТОП новини

Борги перед народом: парламентські та газові


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Роман Скрипін
Гість Свободи: Юрій Бойко, колишній керівник Нафтобазу, народний депутат ПР

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Пане Юрію, чи є люди в Партії регіонів, які визнають, що План дій стосовно членства в НАТО не передбачає і не гарантує стовідсоткового членства у Північноатлантичному альянсі? Це написано в преамбулі ПДЧ.

Юрій Бойко: Може, він і не гарантує стовідсотково. Так, різна може бути ситуація. Теоретично може бути, що не буде участі, але, зрозуміло, що він наближає нас у будь-якому випадку до набуття цього членства. Це також неможливо заперечувати.

Більше того, ми вважаємо, що якби була стійка коаліція, якщо була б більшість, яка може працювати, то цієї ситуації не було б. Немає можливості працювати в залі, то вийшли б в інше приміщення і приймали б закони, якби була стійка коаліція.

Проблема якраз не в тому, що Партія регіонів блокує роботу ВР, а проблема в тому, вона була з самого початку, що немає стійкої коаліції. 226 - це ж не коаліція в наших умовах. У залі весь час не працює приблизно 30-40 депутатів, вони займаються власними справами. Вона не може працювати фактично як коаліція.

Від опозиції всі депутати в залі?

Також не всі. Це було зрозуміло…

Ми ніколи не говорили, що коаліція в 2-3 голоси – це стабільність. 30-40 голосів – це дійсно коаліція, яка дає можливість працювати в країні, яка дає можливість, якщо не брати за мету політичне протистояння, а намагання вести країну вперед, то коаліція повинна мати 250—260 голосів, тоді вона буде працездатна. Проти якого, зокрема, пункту у ПДЧ виступає Партія регіонів?

Для нас взагалі… Ми навіть не розглядали детально, яким чином там було ПДЧ чи членство, чи ще інше.

От був так званий «лист трьох», в якому Президент, Прем’єр-міністр і спікер ВР підписали, що країна хоче приєднатися до ПДЧ. На наш погляд, спікер парламенту не мав права, оскільки не голосувала ВР і не давала йому повноважень робити цей підпис, підписуватися під цим листом.

От для нас це принципово, що ВР не давала права спікеру підписувати цього листа…

Так проголосуйте це питання в парламенті, і криза буде знята.

Так якраз ми зараз і плануємо. Якраз та постанова, про яку йшла мова на погоджувальній раді, якраз вона і буде поставлена на голосування 4 березня.

Чи міг Яценюк підписати лист? Це буде поставлене на голосування?

Там дещо інше, там буде поставлено в іншому огляді, але приблизно так.

І тоді референдуму не потрібно?

Ні. Постанова приблизно виглядає так, що будь-які спроби приєднання до членства в НАТО можливі тільки при наявності волі народу на референдумі.

Так ПДЧ не передбачає ж членства в НАТО.

Безумовно, наближає нас до цього членства і дуже швидко.

Воно наближає до стандартів. Я не думаю, що Партія регіонів виступала проти цих стандартів насправді.

Якщо подивитися на ПДЧ, уважно почитати, то там дійсно ті речі, які є стандартом життя країн Західної Європи і взагалі ЄС.

Деякі країни ЄС дійсно не є членами НАТО, тим не менше, коли йдеться про верховенство права, то це стандарт життя в ЄС, в країнах Європи, в цивілізованому світі. Коли говорять про реформи економічні, то це теж, що наближало б Україну до європейських стандартів життя.

Чому Партія регіонів не скаже, що так, дійсно, нам треба досягти, або покаже інший шлях, в який спосіб можна досягти стандартів європейського способу життя?


Мені здається, що ми говоримо про різні речі. Одна справа – це членство в ЄС. І тут немає ніяких заперечень. Якщо буде ПДЧ приєднання до ЄС, то ми проголосуємо першими. А друга справа – це військовий блок, який, окрім тих позитивних рис, які Ви відобразили, має негатив, про який я вже сказав, коли було бомбардування, а по-друге, це економічні.

Тобто, у нас в оборонній галузі працює приблизно 190 тисяч людей. Військові стандарти НАТО передбачають переозброєння. Як би вони там погано не працювали, але ці заводи працюють…

Це не зовсім правда, тому що дуже багато членів НАТО не переозброювалися на 100% і досі використовують ту зброю, яка використовувалася навіть у Варшавському договорі.

Ну, я не можу з Вами погодитися, тому що… Ну, можливо, десь якісь випадки залишилися, але, скажімо, Польща втратила свою оборонну галузь. Таким же чином Словаччина. Ну, приклад Литви взагалі хрестоматійний. У неї немає навіть своєї авіації, вона обслуговується авіацією НАТО. Порізали всі бомбардувальники і літаки свої. Тобто, проблема там є. А підприємство зупинилось…

Тобто, партію непокоїть військовий аспект співпраці?

Військова співпраця. Це раз. І наші економічні майбутні можливі втрати, які будуть. Тобто, якщо в нас буде зафіксовано, що в нас, скажімо, авіаційний комплекс, наш військово-транспортний літак (так, як проводилися переговори на першому етапі) буде прийнято до НАТО, то навіщо нам це, вибачте, задоволення? Ми ж можемо продати цей літак, скажімо, в Росію або спільну програму з ними збудувати, а тут нам пропонують брати інші літаки і відмовитися від нашої зброї.

Я не знаю, хто нам пропонував забрати наші літаки і відмовитися від зброї. Здається, в ПДЧ про це не йдеться.

Це класика. Ні, в ПДЧ ні.

Це я точно знаю, бо я його прочитав досить уважно. Увесь документ.

Ні. Ну, дивіться, це шлях вступу в НАТО.

Скажімо так, що це стандарти, яких мала б досягти Україна, якби вона хотіла потім вступити в НАТО.

Давайте ми це досягати без прийняття рішення про ПДЧ, тому що в нас народ не хоче.

Запропонуйте свій варіант.

А ми запропонували. Давайте ми проведемо референдум, давайте ми співпрацюватимемо так, як співпрацює Росія…

Росія взагалі собі не ставить амбіцій ані щодо ЄС, ані щодо НАТО.

Ні, Росія співпрацює з НАТО досить успішно і навіть успішніше, ніж ми. Це класично і признано всіма.

Але, вибачте, якщо ми хочемо співпрацювати з НАТО і бути партнерами, то давайте, що хай вони нам теж щось дадуть. Ну, скажімо, контракти, використання нашого військового…

Я знаю, що ми вели переговори про використання нашого військового транспортного літака впродовж півроку. Потім вони закінчилися. Вони у нас, вибачте, переписали документацію, і закінчилися переговори. І це тільки один приклад, коли була проявлена, я вважаю, недобросовісна конкуренція з боку країн, які приймали там політичне рішення.

Тобто, у нас повинен бути економічний інтерес. Військового у нас там немає інтересу. Інтерес морально-психологічний, про який Ви кажете, він є, але повинен бути економічний, щось повинні покласти на терези, щоб воно перебільшило негатив від того, що народ наш не хоче цього кроку.

А тепер НАТО все ж таки в аспекті роботи ВР, тому що, скажімо, от сьогодні пан Тарасюк звинуватив Балогу у грі з Януковичем. «НАТО — це був лише привід, насправді ж Партія регіонів прагнула змінити формат коаліції, створивши так звану широку коаліцію», — пояснив політик свої висловлювання.

Що Ви скажете стосовно цього? Чи дійсно є бажання Партії регіонів зробити широку коаліцію за участі «НУ»? Чи грає в цьому певну роль пан Балога, про що говорять дуже багато останнім часом?


Давайте ми зрозуміємо, що потрібно для нашої країни. Для нашої країни потрібна політична стабільність і шлях уперед. Якщо будуть намагання, як і сьогодні, продовжити конфлікти, в тому числі і всередині правлячої коаліції, то такі заяви будуть лунати дуже часто.

Невже не зрозуміло, що правляча коаліція в тому вигляді, в якому вона є зараз, не спроможна приймати якісь рішення! Не тільки принципові, а взагалі керувати країною, тому що є розбіжності між Президентом, Прем’єр-міністром по принципових питаннях, є розбіжності між членами правлячої коаліції.

У цьому причина якраз, що не працює ВР, а не в тому, що Партія регіонів блокує там, зайнявши крісла в залі. Вона просто не може працювати в тому вигляді.

А ви цьому сприяєте…

У нас є своя принципова позиція, про яку ми говорили. Ми не можемо обманювати свого виборця. Наш виборець нам довіряє, ми не можемо його розчаровувати.

Як свідчать соціологічні опитування останнього часу, ваш виборець довіряє вам набагато менше, ніж колись. На перше місце сьогодні вийшов БЮТ, а рейтинг Партії регіонів падає.

Ви пов’язуєте поміж собою блокування Ради і падіння рейтингу?


Давайте ми згадаємо ситуацію початку 2005 року. Пам’ятаєте, який рейтинг довіри був людей до влади? Більше, ніж 70%.

Так. У Партії регіонів 8%.

Так. Що залишилося через півроку? Ситуація змінилася.

Я ж, власне, про це і кажу, що для Партії регіонів ситуація зараз не є сприятливою, вона втрачає рейтинг.

На сьогодні ми не втрачаємо рейтинг. У будь-якому суспільстві, якщо партія переходить в опозицію, то частина людей від неї відходить. Це нормально. І ми дуже спокійно до цього відносимося.

Але якщо очікування від влади, а зараз буде проводитися та політика, яка зараз є, ми можемо прогнозувати, що через півроку ситуація знову зміниться, тому що сьогоднішня правляча коаліція займається зведенням рахунків між собою.

Ви не вбачаєте загрозу в падінні рейтингу?

Я ж сказав, що це нормальна ситуація…

Ви не вбачаєте загрозу в падінні рейтингу? Питання ж просте.

Не вбачаємо.

Багато пишуть про новий проект пана Балоги, я про нього згадав, що він розраховує в тому числі й на помірковану частину Партії регіонів з метою підтримки Ющенка на президентських виборах.

Таке можливо взагалі?


Ви знаєте, офіційно про це ще ніхто не казав. У нашій бурхливій політичній ситуації дуже багато чуток. Я вважаю, що переважна більшість з них немає під собою ніякого підґрунтя.

Ну, можливо, частина наших партнерів, наших колег планує здійснити новий політичний проект. Це право будь-якої людини — робити новий політичний проект. І те, що пан Балога, подивившись на ситуацію всередині своєї партії, прийняв таке рішення, то це його право. Ми з повагою відносимося, в тому числі до рішень своїх політичних опонентів.

Ну, ще є один аспект. Говорять, що Ахметов зближується з Секретаріатом Президента, зокрема з паном Балогою та з паном Ющенком, власне, націлившись на президентські вибори.

Ви знаєте, великий бізнес повинен співпрацювати зі владою. І в тому, що він буде співпрацювати, якщо це буде на користь країні, на стабільність, то це нормально. Якщо це буде на стабільність, то це нормально. І будь-які там політичні рішення, які приймаються сьогодні паном Балогою, я вважаю, що він якраз і усвідомлює те, що правляча коаліція в тому форматі, в якому вона є, вона не працює…

Я запитував про Ахметова насправді, чи дійсно Ахметов зближається?

Ну, вони спілкуються в людському плані. Це нормально? Нормально, тому що вони живуть в одній країні, вони всі є патріотами, тому що ж не від’їжджають з країни, працюють і живуть тут.

І ваш співпартієць або співсписочник Раїса Богатирьова тепер займається РНБО.

Теж ми з повагою відносимося до цього вибору, тому що людина закінчила політичну кар’єру, а почала чиновницьку. Це нормально. Вона була свого часу міністром. Можливо, їй більше подобається у виконавчій владі.

Можливо.

От дивіться, РНБО розробляла питання по газовій безпеці буквально нещодавно. До роботи залучили Вас та Вороніна.


До роботи нас не залучали.

Зовсім? Навіть у вигляді…

Нас запросили на засідання РНБО. Це було.

А від Кабміну нікого не запросили?

Ну, як не запросили, коли були присутні всі міністри, був керівник «Нафтогазу», були його заступники, був Прем’єр-міністр. Усі вони були на засіданні.

А Вас чого запросили, як кого?

Мене запросили як народного депутата. Це нормально. А Воронін, то він працює так само, як заступник керівника «Нафтогазу», він є керівником СП «Нафтогазу», який працює на ринку газу.

Тобто, як експертів, які знають дуже багато стосовно газу.

Мене, можливо, як експерта. А він працює там.

Тобто, якщо Ви шукаєте там якусь інтригу, то її не було.

Я завжди буду всюди шукати інтригу так само, як і всі інші журналісти, які працюють відповідно до журналістських стандартів.

Ну, тут не той випадок.

Ми ж зібралися тут не мед пити. Правда?

Ще кажуть, що Бойко приходив до Януковича і пропонував альтернативне фінансування партії з боку Фірташа, щоб замінити Ахметова. Чи це відповідає дійсності?


Ви знаєте, от те, що радує, що в нас дійсно якимсь чином всі ці чутки-плітки сходять нанівець. Час від часу вони виникають. Це свідчення народження демократії. Це нормально.

Я вважаю, що не може людина прийти до лідера партії і пропонувати таке взагалі, тому це такі чутки… Я вже сьогодні відповідав на це запитання одному з журналістів. Відповідь коротка: це чутки і плітки. Такого не було…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG