Доступність посилання

ТОП новини

Крок уперед чи біг на місці? Коаліція та опозиція почали напрацьовувати текст політичної угоди


Тетяна Ярмощук Київ, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні лідери парламентських фракцій збиралися за круглим столом. Результат зустрічі – робота парламенту перенесена ще на тиждень. За цей час робоча група має напрацювати текст політичної угоди, щоб наступного понеділка сторони змогли її підписати.

Депутати Верховної Ради домовляються про компроміс
(razom.org.ua)
П’ять тижнів блокування парламенту. І ще тиждень для того, щоб сторони змогли напрацювати текст політичної угоди, потім підписали її, а вже після цього зайшли до сесійної зали. Таке рішення коаліція та опозиція ухвалили сьогодні на засіданні круглого столу.

Опозиція обіцяє, що розблокує Верховну Раду за умови, якщо постанова щодо НАТО буде поставлена у порядок денний першою. Окрім цього, лідер Партії регіонів Віктор Янукович хоче, щоб за цю постанову депутати голосували руками.

«Кожен із народних депутатів повинен висловити свою точку зору, і спосіб голосування повинен бути піднятою рукою, щоб ми побачили обличчя кожного, хто як і які інтереси захищає у нашій державі. Зал буде розблоковано, які тільки це питання буде поставлене у порядок денний першим, і воно буде розглянуте із пропозиціями всіх політичних сил і партій», – заявив Віктор Янукович.

Коаліція має сумнів щодо заяв опозиції

Коаліціянти готові голосувати за натівські постанови, однак сумніваються, що наступного тижня Партія регіонів таки розблокує роботу парламенту.

Лідер «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко зауважив: «Лідери фракцій, які не входять до коаліції, не готові до сприйняття тих, здебільшого компромісних, пунктів, які внесені до політичної угоди Головою Верховної Ради. Ми, звичайно, дали своїх експертів, які можуть працювати цілодобово, але ми не впевнені, що і в понеділок Партія регіонів знову не порушить питання про заблокування роботи пленарних засідань. Більше того, мені здається, що результати цього круглого столу здебільшого вказують на таке».

Опозиція шукає найменш болісні шляхи капітуляції?

Наразі опозиція розуміє, що далі блокувати роботу парламенту немає сенсу, тож намагається знайти найменш болісні шляхи капітуляції, вважає політичний експерт Кость Бондаренко.

«Для них дуже важливо, щоб знайти якусь легенду, обґрунтування, чому потрібно виходити із цієї кризи, чому вони повинні розблокувати трибуну. І цей документ міг би стати такою легендою. Інша річ – це те, що на сьогоднішній день не дуже хочуть розблоковувати роботу парламенту уже представники коаліції, які розуміють, що сьогодні, увійшовши до парламенту, вони можуть опинитися перед дуже складною проблемою, оскільки зараз будь-яке голосування по будь-якому важливому питанню навряд чи буде результативним. Це дасть козир їхнім опонентам для звинувачення у тому, що коаліції де-факто немає», – зазначив Кость Бондаренко.

Бажання переформатувати коаліцію?

Для того, щоб розблокувати роботу парламенту, зовсім не обов’язково підписувати жодну угоду, вважає політолог Олександр Палій.

«Коаліція повинна забезпечити одну річ: привести на засідання Верховної Ради 226 депутатів і проголосувати за відповідні рішення. За таких умов ніяке блокування не стало б на перешкоді», – зазначив політолог.

Минулого тижня з лав Народного Союзу «Нашої України» вийшли п’ятеро депутатів. Деякі оглядачі заявили, що це пов’язане із бажанням переформатувати коаліцію. Тож не виключено, що знаходити необхідних 226 голосів для результативного голосування більшості буде ще важче, ніж раніше. Як варіант, вважають експерти, нинішня коаліція існуватиме де-юре, а де-факто рішення у Верховній Раді ухвалюватимуться ситуативною більшістю.
XS
SM
MD
LG