Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат. Шеф «Газпрому». Любитель йоги та Булгакова. Наступний президент Росії. (Портрет Дмитра Медведєва)


Ірина Халупа Прага, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Він народився (14 вересня 1965 року) і виростав у Ленінграді, в районі Купчино. Його батьки були викладачами, жили в квартирі, яка мала 40 квадратних метрів. Стверджує, що його улюбленими книгами в дитинстві були «Радянська Енциклопедія» та «Діти Капітана Гранта» Жуля Верна.

У цьому будинку жив «майбутній» президент Росії
Його колишня вчителька математики Ірина Григоровська каже, що він багато читав, був спокійним, дисциплінованим і самовпевненим.

Дмитро Медведєв згадує, що в його сім’ї не голодували і часто відпочивали на Чорному морі. Однак не завжди вистачало грошей купити його улюблену музику, а це були групи Блек Себбет, Лед Цепелін, Пінк Флойд, Діп Пурпл (Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple). Їхні платівки збирає по сьогодні.

У 23 роки його похрестили в Російській православній церкві.

Освіта і бізнес

Подружжя Медведєвих
Медведєв закінчив юридичний факультет Петербурзького університету 1987 року. Цей заклад 1975 року закінчили Володимир Путін та Анатолій Собчак. Медведєв захистив кандидатську дисертацію з приватного права. Працював у Ленінградській міській раді. З 1990 по 1999 рік був асистентом, потім доцентом кафедри Санкт-Петербурзького державного університету. Викладав цивільне право. Ректор університету пам’ятає, що Медведєв був винахідливим, якщо його просили знайти два виходи з якоїсь проблеми, він знаходив три.

Медведєв також працював у комітеті зовнішніх зв’язків при мерії Санкт-Петербурга. Саме тут розпочалося знайомство з Путіним, який повернувся до Петербурга з Дрездена.

Викладаючи в університеті та працюючи в Петербурзькій мерії, Медведєв починає працювати адвокатом, зокрема для компанії «Ілім».

Кремлівський злет

Директор Газпрому
Ставши прем’єр-міністром Росії в серпні 1999 року, Володимир Путін запрошує Медведєва до Москви. 34-річний адвокат стає заступником керівника апарату уряду. У грудні 1999 року Медведєв призначений заступником керівника адміністрації президента. У лютому очолює передвиборний штаб кандидата в президенти Путіна. У червні 2000-го стає першим заступником керівника Адміністрації Президента Російської Федерації.

У тому ж червні 2000 року Дмитро Медведєв входить до складу ради директорів ВАТ «Газпром» як представник держави. Через рік займає пост заступника голови ради директорів «Газпрому», влітку 2002-го Медведєва обирають головою ради директорів компанії.

У жовтні 2003 року Медведєва призначено керівником Адміністрації Президента Російської Федерації. У листопаді 2005-го його призначили першим заступником голови уряду. Серед іншого на цій посаді він відповідає за національні проекти з покращення охорони здоров’я, освіти, житла та сільського господарства.

10 грудня 2007 року Володимир Путін оголошує, що його кандидат на посаду президента – Дмитро Медведєв. 11 грудня Медведєв заявляє, що своїм прем’єр-міністром він бачить Володимира Путіна.

Таке й інше

Медведєв має 162 сантиметри росту. Пропливає 1500 метрів щоранку та щовечора. Піднімає штангу. Бігає, грає в шахи, займається йогою. Любить читати Булгакова та вболіває за свою пітерську футбольну команду «Зеніт». В офісі має акваріум. Є фанатом інтернетівського російського сленгу «олбанський язик» і вважає, що його треба вивчати в школах. В кулуарах Кремля здобув прізвисько «великий візир».

Дружина Світлана (з дому Линників) є його подругою з дитинства. Одружилися 1982 року, син Ілля народився 1996 року.

XS
SM
MD
LG