Доступність посилання

ТОП новини

Чи продані рівненські бомбосховища іноземцям?


Валентина Одарченко Рівне, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Про незаконний продаж бомбосховищ «Рівнеазоту» іноземцям днями повідомила Рівненська міська прокуратура. Їх купила кіпрська компанія разом з одним із корпусів підприємства, кажуть у регіональному Фонді держмайна. А на підприємстві цю інформацію заперечують.

Ще восени у Рівному розповсюдилися чутки про продаж «Рівнеазоту» новим власникам. Тоді їх категорично спростувало азотівське керівництво. За деякими джерелами, контрольний пакет підприємства віднедавна належить співвласнику «Росукренерго» Дмитрові Фірташу. Насправді ж акції товариства після його роздержавлення постійно переходять із рук у руки.

Щодо бомбосховищ, то вони збудовані з порушеннями технологічних вимог і не можуть експлуатуватися, наприклад, під час хімічного забруднення середовища, так кажуть «азотівці». Нині там будівельний склад. Разом з тим генеральний директор підприємства Михайло Заблуда підтверджує, що корпус продали одній із кіпрських фірм ще у березні, а от об’єкти цивільної оборони під ними – ні. Але прискіпливі податківці під час перевірки зробили зовсім інші висновки, зауважив Михайло Заблуда.

«Була передача корпусу, а під ним містяться бомбосховища. А вони вважають, що якщо бомбосховище там є, то воно разом з корпусом також передане. Вони до кінця не вивчили документацію, де чітко було вказано, куди що і кому належить, і вирішили, що ми продали бомбосховище разом з усім комплексом», – зазначив Михайло Заблуда.

Він вважає, що увага з боку податківців до його підприємства стала надто ретельною. Втім, у лютому повторну перевірку провів регіональний Фонд держмайна. Його голова Віктор Матвієнко стверджує: бомбосховища таки увійшли в цілісний майновий комплекс.

Віктор Матвієнко: «За договором, вони тепер належать цій компанії. Це законом заборонено, звичайно, тому що об’єкти цивільної оборони – це стратегічні об’єкти, призначені для інших цілей. І акціонерне товариство може їх утримувати, але не передавати від однієї до іншої компанії».

Остаточні висновки зробить суд?

Як повідомили в управлінні МВС України у Рівненській області, в результаті протиправних дій державі завдали збитків на суму понад 863 тисячі гривень.

Прокурор Рівного Роман Федик обвинувачення підтримує: «У діях службових осіб ВАТ «Рівнеазот» вбачаються ознаки перевищення службових повноважень та привласнення державного майна».

Схоже, остаточні висновки стосовно правових дій керівників «Рівнеазоту» будуть зроблені лише в суді. А тим часом Фонд держмайна вирішує, хто ж повинен впорядкувати і утримувати «оборонне іноземне майно».
XS
SM
MD
LG