Доступність посилання

ТОП новини

«Паркомафія чи парксервіс?» Чи справді можна говорити про черговий різновид здирства?


Марічка Набока, Сашко Лащенко «Паркомафії – стоп!» - акцію непокори під таким гаслом проводять дніпропетровські журналісти. Сьогодні вона роздають водіям листівки із закликом бойкотувати встановлені паркувальниками тарифи. У відповідь паркувальники переконують у законності своїх дій. Проблеми з паркуванням виникають не лише у Дніпропетровську, а й в усіх українських містах. Чи справді можна говорити про черговий різновид здирства? Чи проблема у водіях, котрі просто не хочуть платити?

Акція протесту в Дніпропетровську

Підняття цін за паркування: добре чи погано?
Приводом для акції у Дніпропетровську стало рішення паркувальників удвічі підняти ціни на свої послуги - до трьох гривень за годину. Тому другий день поспіль ініціатори акції вимагають від влади втрутитися і навести лад. Водночас вони принципово платять за паркування за попередніми розцінками і вимагають у паркувальників квитанції. Докладніше – дніпропетровська кореспондентка Радіо «Свобода» Юлія Рацибарська.

Слухати репортаж:


Нововведення в Києві

Київ за паркуванням поділили на три зони. Залежно від того, залишити машину на одну годину коштує від трьох до семи гривень. Зараз у столиці за паркування платять по-новому: запровадили спеціальні талони. Тобто, треба заздалегідь купити цей абонементний талон, на місці паркування зробити позначку зі вказівкою часу в''їзду авто на майданчик і прилаштувати даний документ за переднє скло машини. Тим часом працівники «Київтранспарксервісу» контролюють час стоянки авто і оплату. Тим же, хто ігнорує нові вимоги, можуть блокувати колеса. Кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока побувала сьогодні у центрі Києва і побачила, як тут ставлять «залізних коней».

«У центрі Києва, в найдорожчій зоні паркування, після запровадження талонів на стоянках проблем більше не стало, стверджують паркувальники. Працівник Київпастрансу каже, що на його ділянці майже всі машини з талонами.

- Вони часто вже зі своїми талонами приїжджають. Але й у нас можна купити. Ось дивіться – всі машини з талонами зараз. Усі!

Водії потроху звикають до нових правил. Тим більше, що талони часто можна купити у самих паркувальників на місці. Але така можливість є не на всіх стоянках. Юрій одного разу вже попався, тож тепер намагається нових правил дотримуватися.

- Я зупинився на стоянці. Паркувальника нема. Кіоску з талонами нема. Що я мав робити? Приходжу - машина заблокована. Сварився я з ними, але не допомогло. Заплатив 100 гривень. Тепер намагаюся завжди мати при собі талони.

Працівники однієї з центральних парковок Києва розповідають, що система зручна і водіїв влаштовує. Та все ж щодня на їхній території блокують по 3-4 машини, за склом яких немає талонів».

Правила паркування в Празі

У столиці Чехії водії можуть купити паркувальну карту вартістю приблизно 210 гривень на рік. Ціни паркування далі від центру міста менші відсотків на 20. Є у Празі й спеціальні паркувальні талони, схожі документи запроваджують зараз у Києві. Докладніше — журналіст Радіо Свобода Сергій Драчук.

«Є талони по 36 гривень. Вони дозволяють залишати машину в синій зоні не більше, як на 2 години. Талони мають поля, як лотерейний квиток. Треба стерти захисний шар з цифр, які позначають дату і час початку оплаченого паркування. Проблема в тім, що цих талонів немає у вільному продажу. Щоб їх купити, треба вибиратися до тутешніх аналогів райвиконкомів.

Решта паркувальних місць – це зелені та помаранчеві зони, призначені для приїжджих. У них за стоянку платять у паркоматах, які видруковують квиточки із зазначенням оплаченого часу. Тарифи залежно від місця – від 3 до 12 гривень за годину».

Законно чи ні?

«Київтранспарксервіс» відповідає за паркування у Києві. І саме працівники цього комунального підприємства повинні контролювати час, на який водій залишив свого «залізного коня», а також стежити – заплатив чи ні. Денис Кузьмін, начальник управління «Київтранспарксервісу» розповів, що вартість паркування встановлює місцева влада.

«Є рішення Київради 2002 року. Тарифи на паркування запроваджуються оператором за погодженням із Управлінням цінової політики. Нашим підприємством були подані відповідні документи в це Управління».

Тим водіям, хто не погоджується з вимогами паркувальників, можуть заблокувати колеса їхніх машин. Пан Кузьмін вважає такі дії цілком законними:

«Є Закон України «Про місцеве самоврядування»і є Закон України «Про благоустрій міста Києва», які наділяють повноваженнями місцеві органи самоврядування щодо прийняття єдиного нормативно-правового документа. Таким документом є Правила благоустрою і паркування, тиші в громадських місцях».

Правила благоустрою території, паркування транспортних засобів, тиші в громадських місцях, торгівлі на ринках у м. Києві.
(Київська міська Рада III сесія XXIV скликання, Рішення від 26.09.2002 року N 47/207 , в редакції від 9.03.2006 р.)


Адвокат Сергій Власенко зазначає: з точки зору чинних законів України, зокрема, закону про систему оподаткування, плата за паркування є місцевим податком. І ця плата не може перевищувати п’ятдесят однієї копійки за годину.

«Все інше – це незаконні дії місцевої влади, це є свавіллям і прямим порушенням законодавства».

Свавіллям Сергій Власенко називає також і блокування коліс паркувальниками. При цьому він радить, як можна поскаржитися на паркувальників, якщо водій вважає їхні дії незаконними:

«Жодним законом України не передбачене блокування коліс автотранспортних засобів за будь-яке порушення Правил дорожнього руху. Також воно неможливе як санкція за несплату. Є один лише спосіб — звертатися до суду і вимагати відшкодування завданих вам збитків. Інших шляхів немає».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG