Доступність посилання

ТОП новини

Білоруського опозиціонера Казуліна випустили на три дні на похорон дружини


Мар’яна Драч Прага, 26 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Білорусі в ніч з понеділка на вівторок випустили з-за ґрат одного з найбільших опонентів нинішньої влади у Мінську Олександра Казуліна. Опозиціонеру дали три дні волі, щоб піти на похорон дружини. Із закликом відпустити Казуліна виступили Європейський Союз і Сполучені Штати.

Мати зустрічає Олександра Казуліна вдома, Мінськ, 26 лютого 2008 р.
Від’їзд Казуліна з тюрми посеред ночі був настільки тихим, що його не помітили навіть журналісти, які чатували біля тюремної брами. З колонії до Мінська опозиціонера вивіз начальник колонії на власних «Жигулях». Той самий начальник, який ще вчора заявляв, що не може відпустити в’язня з серйозними дисциплінарними порушеннями.

Колишнього кандидата на президента Білорусі Олександра Казуліна посадили на п’ять з половиною років за організацію антидержавних протестів. Дізнавшись про смерть дружини, він оголосив, що почне сухе голодування, якщо йому не дадуть попрощатися з дружиною. Ірина Казуліна померла минулої суботи від раку. Її чоловік вважає, що саме його арешт підірвав її сили у важкій боротьбі з недугою.

«Горе нашої родини — це маленький взірець сердечного горя всієї Білорусі. Справді, коли люди кажуть, що це жахіття, жахіття це те, що відбувається в нашій країні», – наголосив опозиціонер.

Влада пропонувала назавжди покинуть Білорусь

Олександр Казулін каже, що білоруська влада минулого тижня запропонувала йому дострокове звільнення з тюрми і допомогу в лікуванні дружини за кордоном за умови, що вони назавжди покинуть Білорусь. Але Олександр та Ірина відмовилися.

Ірина Казуліна не приховувала своєї хвороби – раку грудей. Цю проблему, на її думку, замовчують у білоруському суспільстві. Незважаючи на горе, яке спіткало і її саму, і на ув’язнення чоловіка, Ірина залишалася оптимісткою і про це говорила в інтерв’ю Радіо Свобода восени минулого року.

«Життя — воно ж не дуже довге. І треба вміти радіти, святкувати. сміятися. Коли чоловік з дружиною сваряться десь на вулиці, мені так хочеться підійти до них і сказати: гляньте, яке сонце на вулиці, для чого ж сваритися, якщо можна радіти життю», – сказала тоді Ірина Казуліна.

Панахиду пам’яті про неї провели увечері 26 лютого, а ховатимуть її у середу.

Матеріали до теми:

• Білоруського опозиціонера не пускають на похорон дружини
XS
SM
MD
LG