Доступність посилання

ТОП новини

Агенція ООН у справах біженців: Уперше за десять років українські чиновники визнали необхідність інтеграції біженців у суспільство


Богдана Костюк Київ, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Як має Україна забезпечити безпеку біженців? Яким чином інтегрувати біженців в українське суспільство і як запобігти «хвилі нелегалів» після вступу в дію угоди про реадмісію між Україною та Євросоюзом? На ці та інші запитання Радіо Свобода відповіли керівники агенції ООН у справах біженців: директор Європейського бюро Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Піркко Коурула та директор Департаменту операційної підтримки агенції Арнольд Акоджену, які відвідали Україну.


Р.С.: Наскільки Україна є сприятливою державою для біженців у порівнянні з європейськими країнами?

П. Коурула: Україна приймає біженців уже давно. Але якщо у 1990-х роках це найчастіше були люди, які тут навчались, більш-менш знали особливості країни і мову, то нинішні біженці нарікають на відсутність взаєморозуміння і з місцевою владою, і з суспільством. Вони не почуваються в безпеці. Тобто зростає кількість нападів за расовою ознакою, і ми це питання вважаємо одним із найважливіших. Ми знаємо кількість нападів, знаємо про випадки побиття біженців та шукачів притулку і ми заявляємо: це неприйнятно. Щоправда, ми почули від віце-прем’єра (Івана) Васюника, що уряд України готовий організувати спеціальні мовні курси для біженців, готовий подбати про їхню інтеграцію в українське суспільство. І це уперше за десять років.

Р. С.: Чи ООН розглядає питання матеріальної підтримки України у вирішенні проблем, пов’язаних із біженцями та іншими категоріями мігрантів?

П. Коурула: Взагалі, метою нашого візиту до Києва було виявити «больові точки», пов’язані з біженцями і мігрантами, і ми підтверджуємо, що готові допомогти українській владі для їхнього вирішення. Одна з груп людей, які перебувають під опікою ООН, це люди без громадянства. В Україні до неї належать кримські татари. Те, що зробила Україна для їхнього облаштування та надання громадянства, є моделлю для вирішення подібних проблем. За роки існування незалежної України вже чверть мільйона татар отримали українське громадянство. Додам, що і уряд України підтвердив намір дотримуватись міжнародних норм щодо допомоги біженцям.

Р. С.: Які проблеми потребують першочергового вирішення?

А. Акоджену: Це питання безпеки. Під час обговорень із українськими урядовцями вони зізнались, що така проблема дійсно існує і що зараз державні установи України працюють над її вирішенням. Питання безпеки настільки серйозне, що в Україні створюється спеціальна структура, що ним займатиметься. Адже це негативно впливає на перебування всіх іноземців в Україні, зокрема біженців і шукачів притулку.

Р. С.: В Україні існують серйозні побоювання, що внаслідок ратифікації угоди про реадмісію з ЄС країну наповнюватимуть «хвилі мігрантів». Чи не могли б Ви розвіяти ці побоювання?

П. Коурула: Поки що немає достатньо підстав для таких тверджень. Просто треба здійснювати моніторинг міґраційних процесів, які відбуваються. Ми запропонували вашим урядовцям свою допомогу для належного здійснення цього моніторингу.
XS
SM
MD
LG