Доступність посилання

ТОП новини

Скандал із ухиленням від сплати податків: Німеччина готова поділитися інформацією щодо неплатників


Кирило Булкін Київ, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Один із найбільших світових скандалів щодо несплати податків продовжує розгортатися в Німеччині, де правоохоронці отримали відомості про конфіденційні рахунки неплатників податків в одному із банків Ліхтенштейну. Розслідування викликало гостру реакцію не лише у цих двох країнах, але й в усьому світі.


Берлін пропонує безкоштовно поділитися інформацією, яку має, з урядами інших країн, якщо ті забажають цього. Як повідомили спершу, зацікавленість уже висловили принаймні Фінляндія, Швеція, Норвегія та Нідерланди. Тепер до зацікавлених країн долучаються Франція, Італія, Іспанія, Канада, Австралія й Нова Зеландія. А США й Велика Британія вже отримали цю інформацію від німецької влади.

Наступ німецьких правоохоронців на тих, хто ухиляється від сплати податків, потрапив у центр уваги європейської спільноти два тижні тому.

Саме тоді податкова поліція провела обшук на квартирі високопоставленого німецького чиновника Клауса Цумвінкеля, який є головою німецької поштової корпорації «Дойче Пост». Його звинувачують в ухилянні від сплати податків на суму близько 1 мільйона євро. Стверджують, що «дахом» для нього слугував фонд, зареєстрований у Ліхтенштейні.

У розслідуванні німецька поліція використовує список власників конфіденційних рахунків у банку LGT, що в Ліхтенштейні. Цей список, як стверджують у самому банку, налічує близько 1400 клієнтів, з яких лише 600 є громадянами Німеччини. Громадянство інших наразі не розголошують.

За повідомленнями, заради отримання цього списку Німецька Національна агенція розслідувань сплатила інформаторові 4 мільйони євро. Припускають, що цим інформатором може бути колишній працівник банку, який сам оголошений у розшук в Ліхтенштейні у зв’язку зі зловживаннями в галузі торгівлі нерухомістю.

Ліхтенштейн реагує вкрай негативно, Німеччина наполягає, що має рацію

У Ліхтенштейні, країні, банки якої досі мали славу таких, що надійно зберігають банківську таємницю, на німецьке розслідування відреагували вкрай негативно.

Прем’єр-міністр країни Отмар Хаслер заявив, що незаконно платити інформаторам – ще гірше, ніж уникати податків: «Є незаконним ставити систему довіри на один щабель з униканням від сплати податків. Потрібно це розрізняти».

А голова Швейцарської асоціації банкірів П’єр Мірабо навіть порівняв сплату інформаторові від Німецької агенції розслідувань із тактикою гестапо. Утім, пізніше він відкликав свої слова.

Німецька влада, однак, не виказує ознак каяття за способи добування інформації, до яких вона вдається. Канцлер Анґела Меркель заявила, що її уряд просто намагається забезпечити дотримання податкового законодавства.

«Уся дискусія точиться навколо цілком очевидної речі: німецький уряд очікує від своїх громадян, що вони платитимуть податки відповідно до німецького законодавства. Також я наголошую, що ми не схвалюємо, якщо банки Ліхтенштейну допомагають людям порушувати закон», – наголосила голова німецького уряду.

За повідомленнями, розслідування в справі несплати податків поширили ще на один тим часом не названий іноземний банк.
XS
SM
MD
LG