Доступність посилання

ТОП новини

Детектив у законі. Народним депутатам запропонували легалізувати діяльність приватних детективних агентств


Марічка Набока, Надія Шерстюк Народним депутатам запропонували легалізувати діяльність приватних детективних агентств. Відповідний законопроект уже зареєстрований у Верховній Раді. Чим, на думку автора законопроекту, вони мають займатися? Чи не дублюватимуть вони функції правоохоронних органів і як працюють приватні детективи за кордоном?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи зверталися ви або чи звернулися б ви до приватного детектива і навіщо?
Любов, службовець:
- З приватними детективами ніколи не мала справи. Але їх можна було б найняти, щоб прослідкувати за деякими посадовими особами.
Максим, менеджер:
- Ніколи не стикався з ними. Думаю, що не звернувся б.
Лідія, менеджер:
- Мені не потрібен приватний детектив. Бо я довіряю своєму чоловіку, довіряю своїй дитині.
Діма, студент:
- Для чого наймати когось, щоб розслідували приватне життя? Це неправильно!
Наталя Павлівна, бухгалтер:
- Дивлячись, яка життєва ситуація. Розшукати когось треба, може. Але ж це дорого все.
Нишпорка в законі

Приватна детективна практика - це, насамперед, бізнес, вважає автор законопроекту народний депутат-нашоукраїнець Володимир Мойсик. Цю діяльність треба вивести з тіні і оподаткувати, - каже парламентар. Причому сучасні українські Шерлоки Холмси не матимуть права здійснювати оперативно-розшукову діяльність, яка є у компетенції правоохоронних органів. Видавати ліцензії приватним детективам планують уповноважити міністерство юстиції:

«За проектом закону ми відносимо до їхніх повноважень такі послуги: пошук, збір, фіксація відомостей, необхідних для захисту народних прав та інтересів фізичних чи юридичних осіб, пошук осіб, місцезнаходження яких невідоме, з’ясування причин і обставин зникнення цих осіб, пошук зниклого майна, захист суб’єктів господарювання від незаконного збирання відомостей, з’ясування стану боржника, який має намір взяти кредит тощо».

Оскільки приватні детективи в Україні займаються своєю діяльністю в тіні, то й методи їхньої роботи фактично є незаконними, - зазначає репортер-криміналіст Олег Єльцов. Крім державних спеціальних органів, проводити оперативно-пошукову діяльність ніхто не має права:

«Дуже часто все робиться всупереч законодавству. Все що робиться щодо зняття відомостей з каналів зв’язку, зовнішнє спостереження і таке інше – це все робиться протизаконно і взагалі містить склад кримінального злочину».

Елементарно, Ватсоне!

Наразі , за неофіційною статистикою, лише в Києві працюють у неврегульованому законодавчому полі близько 10 детективних агентств. Перелік послуг - від перевірки відомостей про особу до пошуку інформації про банкрутство підприємства. Знайшовши через Інтернет телефони однієї з таких фірм, ми поцікавилися специфікою роботи і розцінками на послуги:

Кореспондент: Я хотів з’ясувати одне питання…З моєю подругою твориться щось незрозуміле, можливо вона вживає наркотики.

Представник фірми: Думаю, ми можемо Вам допомогти. Це нам треба буде зустрітися. Сума буде десь така приблизно… 600 – 800 доларів за тиждень. 150 доларів за добу – це ціна зовнішнього спостереження в нас.

Кореспондент: Я можу мати фотографії чи аудіо запис, чи відео?

Представник фірми: Так, це не проблема. Ми в Києві, в центрі. Домовимося, зустрінемося. Це така специфічна робота, що ми працюємо при юрфірмі.

Кореспондент: Там неможливі якісь, грубо кажучи, проколи?

Представник фірми: У нас все конфіденційно. У нас працюють співробітники, які раніше працювали в силових структурах. У нас дилетантів немає.

Клієнти нинішніх українських детективних агентств - люди заможні. В середньому збір інформації про приватну особу коштує від двохсот доларів, стеження за нею - від ста п’ятдесяти доларів за годину. У такі суми оцінює вартість своїх послуг одне з приватних столичних детективних агентств. Найпоширеніша проблема, з якою звертаються до детективів - підозра у подружній зраді, - зазначає юрист Павло Об’єдков:

«Я не думаю, що вони можуть виконувати якісь серйозні доручення, пов’язані з корпоративними справами, коли йде економічна війна, коли фірми шпигують одна за одною, полюють за якимись комерційними, фінансовими секретами. У серйозних заможних фірм є власні служби безпеки».

У Сполучених штатах контакти приватних детективів можна знайти у будь-якому телефонному довіднику, зазначає місцевий кореспондент Радіо «Свобода» Юрій Дулерайн. Лише у Нью-Йорку працюють понад сто фірм, які надають такі послуги. За даними американського міністерства праці, минулого року було зареєстровано п’ятдесят дві тисячі приватних детективів. Всі вони мають свою спеціалізацію: з’ясування подружньої невірності, пошук дітей-втікачів, розповідає далі Юрій Дулерайн:

«Армія наймає інколи приватних детективів, якщо є втікач і його треба знайти. Є приватні детективи, які називаються «bounty hunters». Це ті, хто полює за злочинцями приватним чином ».

Приватні детективи існують у багатьох європейських країнах. Їхня діяльність корисна, у ній немає нічого поганого, - зазначає правозахисник Євген Захаров, якщо ця діяльність є законною і не порушує право людини на приватність:

«Коли такі інституції збирають інформацію про приватне життя громадян, вони самі порушують приватність. Оскільки вони не обтяжені тими обмеженнями, які існують для державних структур, то тут порушення можуть бути серйозними. Для цього необхідний закон про захист персональних даних».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG