Доступність посилання

ТОП новини

В Україні стрімко поширюється туберкульоз, який не піддається лікуванню


Мар’яна Драч Прага, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дедалі більше хворих на туберкульоз заражаються збудником хвороби, який не можна лікувати традиційними методами. Про це б’є на сполох Всесвітня організація охорони здоров’я. За її даними, в Україні ця проблема найгостріша в Донецьку, в Росії у Томській області, а найбільше нових випадків резистентного туберкульозу виявили в столиці Азербайджану, Баку. Чому виникла така проблема і як протидіяти недузі?

Найбільше медиків турбує те, що туберкульоз дедалі частіше не піддається лікуванню методами, які використовували десятиліттями.У Баку, зокрема, це майже чверть нових випадків.У деяких регіонах України, Росії і Молдови показники не набагато кращі (у Донецьку, зокрема, 16 %).

Лікувати навіть звичайну форму туберкульозу і дорого, і довго. Ще більше проблем виникає з важкою формою, наголошує доктор Пол Нанн з Всесвітньої організації охорони здоров’я.

«Я б сказав, що виявити і лікувати резистентний туберкульоз удесятеро важче.І все ж таки це можна зробити. Наприклад, державам Балтії, які 11 років тому були гарячими точками, тепер вдалося понизити рівень захворюваності на резистентний туберкульоз. Тому це можна зробити, хоч і складно», – зазначив Пол Нанн.

Як це можна зробити в Україні?

«Держава закуповує неякісні ліки проти туберкульозу»

Валерій Івасюк донедавна був заступником міністра охорони здоров’я України. На його думку, проблема полягає у тому, що українська держава закуповує неякісні ліки проти туберкульозу.

«На цьому відмиваються колосальні кошти, які обраховуються десятками мільйонів гривень. Йдеться про закупівлю антитуберкульозних ліків, які несертифіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Це, як правило, ліки індійського виробництва. І в цьому сенсі держава виховує резистентний, абсолютно смертельний туберкульоз, лікуючи наших пацієнтів неякісними, надзвичайно шкідливими для печінки ліками», – зауважив Валерій Івасюк.

Він пов’язує своє звільнення з уряду з тим, що боровся з такою політикою.

Під тиском критики Міністерство охорони здоров’я України розпорядилося закуповувати лише ліки, сертифіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, але, за даними Валерія Івасюка, цей наказ скасували. Цього у судовому порядку домоглися фірми, які закуповують препарати проти туберкульозу.

«Нам потрібен закон про примусове лікування хворих на туберкульоз»

Епідемію не зупинити, якщо не змусити українців лікуватися, заявив Радіо Свобода Віталій Руденко, який очолює громадську лігу «Українці проти туберкульозу».

Віталій Руденко: «Нам потрібен закон про примусове лікування хворих на туберкульоз. Нехай це буде називатися не примусове, але обов’язкове лікування. Чому? Тому, що людина, якщо вона не лікується до кінця, вона отримує невиліковну, тобто резистентну форму і може заразити на рік близько 20 громадян».

Віталій Руденко звертає увагу на те, що українці дуже мало знають про туберкульоз, а в Національній програмі боротьбі з туберкульозом на цей рік не закладено жодної копійки на просвітницьку роботу.

Як наголошують у Всесвітній організації охорони здоров’я, велика помилка думати, що туберкульоз загрожує лише в’язням і наркоманам, бо він може вразити кожного, незалежно від рівня добробуту.
XS
SM
MD
LG