Доступність посилання

ТОП новини

Які ж результати сесії міжпарламентського Комітету «Україна-ЄС», що відбулася в Брюсселі?


Віталій Єреміца Брюссель, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні завершилася дводенна сесія міжпарламентського Комітету «Україна-ЄС». На ранковому засіданні з доповіддю виступив лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович. Він прибув до Брюсселя в надії зустрітися з Генсеком НАТО і переконати його в тому, що Україна не готова до вступу до альянсу.У перебігу сесії були порушені найактуальніші проблеми відносин двох сторін.

Політики упродовж двох днів обговорювали політичні та економічні аспекти розвитку двосторонніх відносин між Україною та Євросоюзом. Говорилося і про спрощений візовий режим, про боротьбу з корупцією, про визнання Голодомору 1932-33 років.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк під час дводенного робочого візиту до Брюсселя, зустрічаючись з європейськими високопосадовцями, велику увагу приділив співпраці в енергетичній сфері. «Україна має навести лад у своїх енергоресурсах», – такий головний підсумок зустрічей Яценюка.

Співголова міжпарламентського комітету з боку ЄС Адріан Северин закликав українських політиків до пошуку консенсусу у внутрішніх політичних конфліктах. Він додав, що в Україні тісно пов’язані бізнес та політика і що такі явища мають зникнути.

Янукович: «Моя зустріч з Генсеком НАТО до саміту в Бухаресті обов’язково відбудеться»

Віктор Янукович у виступі перед членами міжпарламентського комітету зазначив, що європейська інтеграція є тим питанням, яке об’єднує українців. Він додав: якщо в угоді, яку мають підписати сторони, буде відсутня європейська перспектива для України, то така угода не матиме сенсу.

Інтрига візиту Януковича до Брюсселя полягала в його бажанні зустрітися з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хоопом Схеффером. Очікувалося, що під час цієї зустрічі лідер української опозиції зробить спробу переконати альянс у тому, щоб на Бухарестському саміті зняли з розгляду питання приєднання України до плану дій щодо членства у НАТО. Проте в порядку денному керівника Альянсу місця для зустрічі з Януковичем не знайшлося.

Із цього приводу Віктор Янукович сказав журналістам: «Буде чи не буде ця зустріч саме сьогодні, я вважаю це не є важливим. Ми перебуваємо в діалозі. На мій погляд, ця зустріч відбудеться обов’язково до саміту в Бухаресті. Якщо ж не відбудеться, то я буду розцінювати це так: НАТО не готове сьогодні дати конкретну відповідь на нашого листа, з яким ми звернулися до штаб-квартири. Це перше. Друге: можливо, є очікування того, яке рішення буде ухвалене в Україні у Верховній Раді під час розгляду цього питання..».

Саме непорозуміння між українськими парламентарями щодо членства України в НАТО було офіційною причиною блокування роботи Верховної Ради з боку Партії регіонів і комуністів.
XS
SM
MD
LG