Доступність посилання

ТОП новини

Газова епопея триває


Тетяна Ярмощук Київ, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Кабінет Міністрів заявляє, що українська сторона повністю розрахувалася з минулорічними боргами за газ. Президент Ющенко вважає, що напруга у газовій сфері поки що знята. А в російському «Газпромі» й надалі незадоволені ситуацією.

Боргів за спожитий у минулому році газ українська сторона більше не має. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов, який через хворобу Юлії Тимошенко головував на сьогоднішньому засіданні Кабміну. За його словами, українська сторона повністю розрахувалася, щоправда, це стосується лише визнаних боргів.

«Кабінет Міністрів фінансово підтримав НАК «Нафтогаз». На сьогодні не існує боргу української сторони перед посередниками на 1.01.2008 року. Ті борги, які ми отримали у спадщину за 2006-2007 рік, сьогодні фінансово закриті. Єдина сума, яку не визнала українська сторона, ні Кабінет Міністрів, ні «Нафтогаз», – це 414 мільйонів, які були шахрайським шляхом нараховані за газ, спожитий у 2006 році за цінами 2007», – зазначив Олександр Турчинов.

Однак екс-прем’єр-міністр України Віктор Янукович заперечує, що його уряд залишив борги перед російською стороною. А в «УкрГазЕнерго» заявляють, що наразі борг «Нафтогазу» за поставлений у минулому році газ складає майже півтора мільярда гривень.

Уряд наполягає на усуненні посередників

Між тим у Кабінеті Міністрів продовжують наполягати на усуненні посередників з українсько-російського газового ринку. І скаржаться, що українській стороні довелося проводити розрахунки, не маючи для цього необхідних документів.

Олександр Турчинов: «Посередники, щоб залишитися на ринку, не надали для розрахунків відповідних документів. Тому у платіжних дорученнях чітко зафіксовані всі позиції, за що перераховані гроші».

Президент, який учора направив урядові телеграму із вимогою терміново розрахуватися за газ і відзвітувати про це сьогодні вранці, заспокоївся. Він вважає, що напруженість у газових відносинах із Росією поки що знята. Утім так не вважають у «Газпромі». За словами речника компанії Сергія Купріянова, сьогоднішніх день засвідчив, що позитивних зрушень немає.

«Заяву української сторони про погашення заборгованості за 2007 рік ми не можемо розцінювати як позитивний момент. Сам факт того, що борги сплачуються лише після загрози скорочення поставок, це не нормальний факт. До того ж, на цей момент неоформлене споживання російського та середньоазійського газу на Україні продовжує накопичуватися», – наголосив Купріянов.

Росія використовує внутрішні конфлікти в Україні?

Подальша ситуація на газовому ринку залежатиме передусім від того, чи зуміють щодо цього питання порозумітися українські керівники, зазначає експерт з енергетичних питань Олена Вітер.

«Сьогоднішні конфлікти і обміни заявами з боку України та Росії – це, в першу чергу, результат неузгодженості всередині країни. Тільки після того, як можна буде домовитися про бачення розвитку ринку і цього року, і надалі, тільки тоді можна сподіватися, що налагодяться українсько-російські відносини. Зараз ми бачимо класичну ситуацію, коли «Газпром» ефективно використовує неузгодженості всередині країни», – зауважила Олена Вітер.

Два тижні тому президенти Ющенко та Путін домовилися про схему погашення боргів за спожитий українською стороною газ, про усунення з українсько-російського газового ринку посередників «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго» та створення спільного підприємства між «Газпромом» та «Нафтогазом». Щоправда, ці домовленості не були задокументовані. Учора ж між президентами Ющенком та Путіним відбулася телефонна розмова. За словами керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги, Володимир Путін заявив, що оплата за газ не адекватна заборгованості України і від сьогоднішнього дня компанія «Газпром» може припинити його постачання. А речник «Газпрому» Сергій Купріянов зазначив, що від 3 березня постачання газу для України може скоротитися на чверть, якщо ситуацію із боргами не врегулюють.
XS
SM
MD
LG