Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську лише один луганський кінотеатр приєднався до акції протесту


Ярослав Гребенюк Луганськ, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні керівники 31 кінотеатру з таких міст України, як Донецьк, Луганськ, Одеса, Маріуполь, Запоріжжя, Харків планували оголосити страйк. Вимоги – скасувати ухвалу міністерства культури про заборону видавати прокатне посвідчення фільмам з російським дубляжем. Але широко розрекламованої протестної акції не вийшло. Дніпропетровськ, Одеса і Харків взагалі відмовився від страйку, а в інших містах – лише поодинокі випадки.


Один луганський кінотеатр приєднався до акції протесту. Це «Космос». Вахтер закладу сказав Радіо Свобода: «Кінотеатр «Космос» сьогодні не працює. Це акція протесту проти дублювання усіх фільмів українською мовою. Сказали, що така акція по всій Україні. А завтра працюємо з першої години. Фільми «Я ніколи твоєю не буду» та «Рембо-4».

Кінотеатр «Луч» демонструє фільми в звичайному режимі, проте автовідповідач додає до анонсу: «Всі фільми дубльовані російською мовою».

Чи є сеанси українською збитковими на сході України, сказати важко. Але, скажімо, на прем’єрі «Рембо-4» з україномовним дубляжем ніхто не виявляв незадоволення мовою перекладу, ніхто не залишав вщент заповнену залу.

Власник кінотеатру «Космос» – ті що підтримали страйк – вже й до цього випадку виявляв певні політичні вподобання. Так, минулого літа луганські громадські організації домовилися з менеджером закладу Артуром провести в «Космосі» вечір, присвячений командиру українських повстанців Роману Шухевичу – з демонстрацією фільму «Нескорений». Менеджер погодився, взяв гроші, але в день показу сеанс зірвав.

Найсучасніші багатозальні кінотеатри Луганська «Мир» та «Мрія» працюють у звичайному режимі, ідуть фільми, дубльовані українською мовою.
XS
SM
MD
LG