Доступність посилання

ТОП новини

Дебати між Балогою і Ратушняком в Ужгороді: чиї аргументи вагоміші?


Надія Петрів Ужгород, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Скандальне протистояння між Закарпатською обласною та Ужгородською міською владами вчора закінчилося дебатами в прямому ефірі обласного телебачення. Йдучи на ефір, супротивники – заступники голів – мали намір знайти точки опори для діалогу, але несподівано до студії з’явився мер Ужгорода Сергій Ратушняк. Діалогу не вийшло!

Дебати в прямому телеефірі – такого журналісти Закарпаття не пригадують. Тому із задоволенням прийшли на запрошення до студії обласного телебачення «Тиса-1». Двоє суперників – перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога та заступник голови Ужгорода Володимир Химинець – тиснуть руки й сідають на свої місця. За хвилину до ефіру до студії входить мер Ужгорода Сергій Ратушняк, він заявляє, що буде групою підтримки свого представника і, незважаючи на всі запевнення операторів, що не вміщається до кадру і псує «картинку» – міський голова таки залишається на знімальному майданчику.

Володимир Химинець називає мету зустрічі: «З даної зустрічі ми маємо винести певний позитив, який має вилитися в конкретні конструктивні пропозиції».

Діалогу нема вже два роки поспіль

Діалогу між владою Ужгорода та області немає вже два роки поспіль. Звучать постійні звинувачення одних на адресу інших. Точки кипіння конфлікт набув на початку лютого, коли прокуратура області вилучила низку документів за карними справами, порушеними за фактами зловживань у міській раді Ужгорода. Мер міста Сергій Ратушняк назвав такі дії політичним замовленням з боку родини Балог – глави Секретаріату Президента України Віктора та його молодшого брата Івана. Ратушняк також звинуватив цих двох політиків в узурпації влади в області та країні, а також у створенні злочинних угруповань, які незаконно здійснюють низку кримінальних оборудок. Усі ці звинувачення під час дебатів Балога попросив спростувати або підтвердити.

Іван Балога: «Преса дуже багато пише, особливо преса, якій нотатки пише сам Сергій Ратушняк – «Балога», «Балоган», «організоване злочинне угруповання»… Коли про такі речі говорять, потрібно наводити і конкретні факти: як чому і коли. Я готовий відповісти за всі рішення, які я підписував і як перший заступник голови ОДА, і як депутат обласної ради, і втому числі я готовий вислухати всі звинувачення, які такі гріхи своїми діями і якій частині міста я завдав, і які неузгоджені з владою Ужгорода вчинив».

Щоправда, відповіді на ці запитання ні сам Балога, ні присутні журналісти так і не почули. Усю годину прямого ефіру Сергій Ратушняк практично не переривав свого монологу-звинувачення, і навіть не давав ведучій Тетяні Вашергелі керувати програмою:

Вашергелі: Сергію Миколайовичу, дозвольте мені бодай одну репліку, зрештою, я ж веду цю програму…

Ратушняк: Я не у вас дома, не перебивайте…

Вашергелі: Безумовно, але я вас прошу одне – вкладатися в часові рамки.

Ратушняк: Дайте мені 5 хвилин, я маю право раз за два роки виговоритися на телебаченні?

Вашергелі: 5 хвилин ви просите?

Ратушняк: Я нічого не прошу, я не у вас дома…

Перші за часів Помаранчевої революції дебати завершилися ще більшим непорозумінням між владою Ужгорода й області. Жодних відповідей на поставлені запитання. Розчарування журналістів і переконання, що дебати потрібно повторити.

Наразі ж мешканці Ужгорода масово звертаються до телеканалу «Тиса-1» з проханням повторити «гарячий» ефір. За законами телебачення, повтор неможливий…
XS
SM
MD
LG