Доступність посилання

ТОП новини

435 років від заснування у Львові першої в Україні друкарні


Віталій Пономарьов Київ, 28 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українські видавці нарікають на байдужість української держави до долі української книги. Однак 435 років тому української держави взагалі не існувало, але члени Львівського православного братства дали собі раду і без державних дотацій та податкових пільг. Вони заснували першу в Україні друкарню і власним коштом видавали українські книги.

Сторінка «Апостола» Івана Федоровича. Львів, Успенське православне братство, 1574
Наприкінці лютого 1573 року Львівське православне братство заснувало у монастирі Святого Онуфрія у Львові першу в Україні друкарню. Найбільше коштів на це пожертвували двоє братчиків – сідляр Сенько Каленикович та маляр Лаврентій Пухала.

Братство уклало контракт на видання книг із утікачем із Москви, друкарем Іваном Федоровичем. Перед тим у маєтку литовського магната Григорія Хоткевича у Заблудові Федорович надрукував Євангеліє та Псалтир. Хоткевич запропонував Федоровичу жити на доходи із села Мізяків на Поділлі, проте друкар відмовився:

«Негоже мені за ралом чи сівбою віку вкорочувати, бо маю замість рала мистецтво ремесла, а замість житніх зерен – духовні зерна по світу розсівати і всім належно роздавати цей харч духовний».

Спадок першодрукаря

У Львові Федорович упродовж року підготував і видав перші в Україні друковані книги – Апостол та Буквар. Наступного року він переїхав до Острога, видав там Буквар, Новий Заповіт, Псалтир та Біблію, а згодом повернувся до Львова.

Після смерті Федоровича 1583 року його кредитори – московські купці – збиралися за борги забрати його друкарські шрифти. Намагаючись урятувати їх, Братство заставило лихварям свій друкарський верстат. А Львівський митрополит Ґедеон Балабан звернувся до православних єпископів та шляхти із закликом пожертвувати необхідні для викупу верстата півтори тисячі злотих,

«щоб не загубити скарб особливий із шкодою немалою церквам Божим і всьому православію закону святого грецького».

Врешті-решт, Братство викупило друкарський верстат, шрифти Івана Федоровича залишилися у Львові, і упродовж наступних 100 років Львівська друкарня видавала в середньому 1 книгу на рік.
XS
SM
MD
LG