Доступність посилання

ТОП новини

Збіґнєв Бжезинський: Українці можуть пишатися тим, чого досягли за останні півтора десятиліття, але ще мають чимало проблем


Мар’яна Драч Прага, 28 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Розвиток України гальмують корупція і втручання влади у ринкові процеси. Про це мовиться в доповіді «Україна: оцінка 16 років незалежності», яку сьогодні в Києві має представити відомий американський політолог Збіґнєв Бжезинський. Цей аналіз підготували на замовлення Партнерського комітету США – ЄС із питань України, співголовою якого є доктор Бжезинський. Раніше цей аналіз презентували у Вашингтоні в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.


Західні політологи вважають, що українці можуть пишатися тим, чого вони досягли за останні півтора десятиліття. На відміну від Росії, в Україні не можна передбачити, хто саме виграє вибори, а в мас-медіа панує плюралізм.

Значним досягненням є запровадження стабільної грошової одиниці. Збіґнєв Бжезинський перелічує дальші досягнення: «Українці подолали економічний занепад 90 років, створили засади ринкової економіки. Вони розбудували свою країну як незалежну державу, яку визнають за кордоном, і розвинули сильні відносини з Європейським Союзом, НАТО і Сполученими Штатами. Це важливі досягнення, яких, можливо, не очікували 16 років тому. Навпаки, 16 років тому деякі прогнози були дуже невтішними».

З іншого боку, в Україні є чимало проблем, які можна розв’язати. На думку авторів звіту, утвердженню сильної ринкової економіки заважають інтереси олігархів і суперечливі закони. «Країна потерпає від повальної корупції, держава надто часто намагалася втручатися у ринкові процеси. Україна не змогла посилити свою енергетичну безпеку», – наголошує Збіґнєв Бжезинський.

Західні оглядачі закликають Україну провести конституційну реформу і чітко розмежувати повноваження гілок влади. Потрібно реформувати і політичні партії, які наразі переважно обслуговують бізнесові інтереси своїх фінансистів, мовиться у звіті.

Захід мав би більше допомогти Україні

Оглядачі очікують також більшого від західних урядів. Сполучені Штати, на їхню думку, повинні відновити активні відносини з Києвом на найвищому рівні, розширити програму навчальних обмінів, а в галузі економіки – обміркувати перспективи угоди про вільну торгівлю з Україною.

Така ж угода вже на порядку денному у відносинах із Євросоюзом. Із цього приводу Збіґнєв Бжезинський заявив: «Європейський Союз має розширити можливості для подорожей українців, швидко закінчити переговори про посилену угоду ЄС – Україна і думати про спосіб, як подати сигнал про перспективу членства для України, щоб заохотити українців прискорити політичні та економічні реформи». ЄС також міг би надати Україні технічну допомогу в енергетичній сфері, підтримати прямі угоди на поставки газу з Середньої Азії, вважає він.

Питання про НАТО викликає суперечки

Водночас Партнерський комітет США – ЄС із питань України так і не дійшов згоди щодо того, чи варто українцям приєднуватися до Плану дій для членства в НАТО цієї весни. Якщо Збіґнєв Бжезинський за це, то його колега, колишній міністр оборони Німеччини Фолькер Рюе вважає такий крок передчасним, хоча й обома руками за тіснішу співпрацю України з Північноатлантичним союзом.

На думку німецького оглядача, українці повинні більше дізнатися про НАТО. «Гадаю, що провідні політики країни мають пояснити людям, що таке нове НАТО. Цього не робиться. Я був під час виборчих кампаній в Україні, і мені здалося, що через це питання не можна здобути багато голосів, і тому політики про нього відкрито не говорять», – зауважив Фолькер Рюе.

Західні політологи збираються представити свій звіт українським урядовцям, опозиції та широкій громадськості.
XS
SM
MD
LG