Доступність посилання

ТОП новини

Українці під посольством Росії закликають «почути голос України»


Леся Бакалець Київ, 28 лютого 2008 (RadioSvoboda.U) – Сьогодні під посольством Російської Федерації в Україні Комісія з людських та громадянських прав Світового конгресу українців та три українські молодіжні організації провели акцію «Почуй голос України». Основні заклики – повернути українського керівника бібліотеці української літератури в Москві, створити українські школи та не перешкоджати, а сприяти розвитку української культури в Росії.

Охоронці посольства Росії в Україні спочатку насторожено спостерігали за молоддю, але потім заспокоїлися. Кілька десятків молодих людей вели себе спокійно: читали вимоги та передали декілька листів до посольства. Один із організаторів мітингу, експерт Київського інституту міжнаціональної конфліктології Андрій Клименко зазначив, що головна мета – привернути увагу російської і української влади до проблем українців, які живуть в Росії. Він сам відчував утиски навіть на побутовому рівні. Останнє, що його обурило, – газета бібліотеки української літератури в Москві.

«Скорочено бібліотека української літератури буде – БУЛ, вони випускають газети з глузливою назвою «Булочка», і її україномовний варіант виходить невідредагованим після технічного перекладу з російської мови і розсилається для українців у Росії», – зауважив Андрій Клименко.

Організатори планують продовжити акцію у західній діаспорі – Канаді, Америці, Німеччині, а також безпосередньо в Росії. Хоча останнє є дуже проблематичним, вважає Валерій Семененко, співголова Організації українців Росії.

Валерій Семененко: «Ми можемо в Москві тільки якусь заяву написати, а якщо ми вийдемо на вулицю, нас одразу ж посадять і повезуть – ми добре знаємо обстановку тут всередині».

«Навіть погрожували 282-ю статтею Карного кодексу Російської Федерації»

Із українських росіян до посольства пройшов Микола Малуха. Він з дитинства жив у Мурманську, і там організував Спілку української молоді Мурманська. Каже, що є проблеми.

«Ми хотіли організувати з приводу теми УПА та проблеми колабораціонізму (дискусію), то мене викликали в університет, де я навчався, і погрожували виключенням. А максимум — мені навіть погрожували 282-ю статтею Карного кодексу Російської Федерації — «розпалювання міжнаціональної ворожнечі», – розповів Микола Малуха.

У посольстві України в Росії проблеми українців на території східного сусіда визнають. Але посол Олег Дьомін зауважив, що мітингувальники звернулися не за адресою.

Олег Дьомін: «Звичайно, є проблеми щодо задоволення їхніх гуманітарних та культурно-просвітницьких потреб. Про це ми відверто говоримо і з російською стороною, і ніхто цього не приховує. Але я не думаю, що ці питання можна вирішити під посольством Росії у Києві. Бо ці проблеми треба вирішувати не в Києві, а в Москві».

Олег Дьомін переконує, про факти фізичних утисків йому нічого невідомо. Щодо ж знищення газетних фондів у Бібліотеці української літератури в Москві, посол пояснює, що ці газети не були взагалі зареєстровані, а в цілому бібліотека функціонує добре. Схвально оцінила роботу бібліотеки і секретар РНБО України Раїса Богатирьова під час візиту до Москви.

Що ж до поширення української книги в Росії, то організатори акції «Почуй голос України» стверджують, що у регіонах взагалі жодного українського друку знайти неможливо.
XS
SM
MD
LG