Доступність посилання

ТОП новини

І Віктор Бондар іде з «Нашої України»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 29 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Голова Дніпропетровської облдержадміністрації, член президії партії «Народний Союз „Наша Україна“» Віктор Бондар заявив про вихід із лав партії. За офіційною заявою, голова облдержадміністрації вважає діяльність НСНУ неефективною: попри старання рядових членів на місцях, політична сила в цілому не змогла виконати президентських настанов. Віктор Бондар вважає, що керівники провідних промислових підприємств, мери, «губернатори» та інші впливові люди мають створити нову партію, яка замість того, щоб експлуатувати теми мови та НАТО, розв’язуватиме «реальні, прагматичні» проблеми.


Із крісла заступника голови Секретаріату Президента у крісло голови Дніпропетровської облдержадміністрації 32-річний Віктор Бондар пересів восени минулого року. У регіоні до цього призначення скептично поставились навіть пропрезидентсько налаштовані сили: мовляв, такий молодий та ще й «варяг» не зможе керувати потужною областю.

А втім, Віктор Боднар одразу заявив про себе як господарник – дався взнаки досвід роботи міністром транспорту – і взявся за великі інфраструктурні проекти до «Євро-2012», дороги та метро.

Свою партійну належність в області, де панівні позиції займають «регіонали», новий керівник намагався не афішувати і преференцій місцевим «нашоукраїнцям» не надавав. А втім, у Дніпропетровській обласній організації НСНУ кажуть: на особливу протекцію з боку керівника регіону й не розраховували, він-бо є членом не регіонального осередку партії, а київського міського.

І все ж учорашню заяву про вихід Віктора Бондаря з лав пропрезидентської сили його дніпропетровські однопартійці сприйняли болісно. Голова обласної організації «Нашої України» Віктор Гноєвий каже: з головою облдержадміністрації особисто зустрічався день тому, той про свій намір – ані пари з вуст.

У справжність мотивів виходу з партії, викладених в офіційній заяві керівника області, Віктор Гноєвий вірить і зазначає: людина вільна у своєму виборі й політичних симпатіях.

«Це особиста справа кожної людини, в тому числі й губернатора. Якщо він вважає, що використає всі можливості для оновлення, поліпшення роботи. Це його справа. Ніякої трагедії ми з цього не робимо. Але я вважаю, що такі речі треба вирішувати шляхом діалогу», – каже Віктор Гноєвий.

«Втечі» з НСНУ: проект Балоги чи дострокові вибори?

І все ж експерти сумніваються в тому, що Віктор Бондар, полишаючи «Нашу Україну», виклав справжні мотиви свого вчинку. Політичний аналітик Центру імені Разумкова Олександр Литвиненко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: виходи найвідоміших людей із лав політичної сили схожі на ланцюгову реакцію і пов’язані, найімовірніше, з новим політичним проектом, що його готує керівник Секретаріату Президента Віктор Балога.

Не виключає експерт і того, що втікачі-«нашоукраїнці», включно з Бондарем, почали лаштуватись на дострокові парламентські вибори.

«Пояснення, які даються, що, мовляв, є проблеми в партійному будівництві, звучать непереконливо, оскільки проблеми створення єдиної партії в „Нашій Україні“ лунали з 2002 року. І вони постійно повторювалися, як заклинання. Говорять про створення партії, яка і буде пропрезидентською, і матиме водночас більший потенціал, ніж „Наша Україна“», – зазначив Олександр Литвиненко.

А втім, у дніпропетровській «Нашій Україні» все ще вірять: рішення Віктора Бондаря про вихід з партії не остаточне. Офіційно припинити своє членство він пообіцяв після проведення Політради партії, тобто 1 березня. І партійці сподіваються: після відвертої розмови на політраді цілісність «Нашої України» вдасться порятувати.
XS
SM
MD
LG