Доступність посилання

ТОП новини

Політика добросусідства - що зміниться для України після зміни господаря Кремля?


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко У перший день після виборів із Росії надійшов сюрприз. Ні, йдеться не про результати перегонів: наступником Путіна стане не Жириновський чи Зюганов, а Дмитро Медведєв, якого Володимир Володимирович і запропонував замість себе. Для України дивиною стало те, що протягом одного-єдиного дня «Газпром» відразу двічі скорочував для неї подачу «блакитного палива»: зранку виконав погрозу перекрити вентиль на 25%, а о третій годині, вже без попередження, ще на 10%. Причина називається та ж сама – за борги. Як вплине обрання нового російського президента на поставки газу і взагалі на відносини з Україною?

ГЛАС НАРОДУ:


Як взагалі можуть змінитися відносини України та Росії після того, як у сусідній державі обрали нового президента?
Микола Миколайович, інженер:
-Я очікував того, що відбулося, адже його й мали обрати. Якщо не буде ініціативи з боку України, то нічого не зміниться. А зараз у нас такі настрої, які не добре впливають на українсько-російські відносини.
Любомира Іванівна, пенсіонерка:
- Якщо б була якась користь для України від цих виборів нового президента в Росії. А так це невідома для нас людина. І невідомо як ми тепер будемо жити. Прийшла нова людина і можливо будуть новими й відносини.
Михайло, альпініст:
-В Росії нові вибори? Я не мав змоги і часу дізнатися про це, хоч і народився в Росії. Я думаю, що зміни будуть лише на гірше для українців, тому що росіяни завжди до них ставились як до молодших братів і запроданців. Та і я так ставився.
Людмила Михайлівна, пенсіонерка:
- Медведєв родом з Донецька, то може це для нас і добре. Та й зв’язки з Владіміром Путіним, який гарним був президентом, мають бути на краще. Головне щоб у нас були хороші політики, тоді й з Росією стосунки будуть нормальні.
Микола Васильович, безробітній:
- Новий президент триматиме курс такий, як і раніше. Людям не залишили права вибору, тому що усі працювали на одного кандидата. Із усіх, хто балотувався на цю посаду він – найкращий кандидат для нас. Адже усім відоме відношення до України того ж Жириновського чи Зюганова (інших претендентів).


Жорсткий підхід «Газпрому»

Віднині Україна в середньому одержуватиме від Росії щодоби 100 млн. кубометрів газу, замість 150 млн.. Щоправда у «Нафтогазі України» заспокоюють, що такі скорочення «не критичні», всім споживачам «блакитного палива» вистачить. Директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова, Володимир Саприкін спрогнозував Радіо Свобода, що Москва та Київ стосовно газу нарешті домовляться. І загалом із приходом Медвєдєва «паливні відносини» з Україною не зміняться ані на йоту:

«Це чергова газова війна, а війни, як відомо, колись закінчуються. Коли закінчиться ця війна? Мені здається, що треба сідати за стіл переговорів і вирішувати питання уже на цьому тижні. Відношення Росії до України у газовому питанні не зміниться ніяким чином, тому що Газпром має жорсткий підхід до будь-якої країни СНД і зміна президентів на це не вплине».

Вимоги російської сторони обґрунтовані?

Учора речник «Газпрому» Сергій Купріянов переконував, що договори на постачання у цьому році газу до України досі не підписані. Хоча, мовляв, усі документи про це передали Києву ще в середині лютого. Натомість Юлія Тимошенко заявляла, що уряд України документів не отримував. Зі свого боку, обраний вчора Президентом Росії Дмитро Медведєв раніше підкреслював, що вимоги російської сторони є обґрунтованими:

«Ми повинні продавати наш газ за ринковими цінами і деякі наші партнери, близькі для нас країни, на це навіть ображаються. Але ми з вами розуміємо, що газ не дістається легко. Це мають цінувати і наші партнери».

Влада новообраного Президента РФ

Що взагалі може змінитися в українсько-російських відносинах після того, як керівником Росії стане Дмитро Медведєв, інаугурація третього Президента Росії запланована на початок травня. Більшість оглядачів називають, зокрема, такі можливі варіанти розвитку подій: Медведєв-Президент стане маріонеткою в руках Прем’єра-Путіна або спадкоємець згодом прибере до рук усю владу, а про його попередника загадуватимуть потім лише експерти. Російський політолог Станіслав Бєлковський дотримується саме другого варіанту і прогнозує: ключові для Росії рішення, зокрема щодо України, прийматиме саме новий президент:

«Ніякою маріонеткою Володимира Путіна Дмитро Медвєдєв не буде, не лише тому що він буде російським монархом і народ забуде про В. Путіна через декілька місяців, як національного лідера. А ще й тому, що Дмитро Медвєдєв – людина досить жорстка і наполеглива у досягненні тих цілей, які вважає важливими. Так як Медвєдєв був кремлівським куратором проекту «Янукович – 2004», відповідав за російсько-українські відносини останні 3 роки, коли Кремль остаточно вирішив у 2004році, що Україна є лише споживачем та транзитером російських енергоносіїв».

Близькі стосунки Дмитра Медведєва

Дмитру Медведєву Україна не байдужа також тому, що його пов’язують близькі стосунки з Віктором Медведчуком, колишнім лідером українських есдеків, екс-віце-спікером і свого часу «правою рукою» Леоніда Кучми. Про це журналіст інтернет-видання «Українська правда», Сергій Лещенко:

«Медведчук хрестив свою дитину з Володимиром Путіним та дружиною Дмитра Медвєдєва таким чином він має певний вихід на цих людей і намагається себе позиціонувати як людину, яка може достукатися до цих суб’єктів російської політики і таким чином намагається отримати квиток назад в українську політику. Принципово нічого не зміниться».

Що ж тепер краще для української влади?

Сьогоднішнє часткове перекриття вентиля вже не перше, і не факт, що воно виявиться останнім. У цьому зв’язку головний редактор української газети «Экономические известия» Юрій Свірко зазначає, що Київ знайде як на це відповісти:

«Українська влада знайде якийсь варіант реакції. Найголовнішим варіантом виходу із ситуації було б платити за російський газ за ринковою ціною, тобто понад 300 доларів США за 1 тис. кубометрів. Проте українська влада до цього неготова і що вона буде робити, я думаю, вона й сама не знає. Найкращим варіантом було б порозуміння між президентом та прем’єром стосовно не скільки російського газу, а скільки повноважень у газовій сфері, хто за що відповідає».

Газову проблему можна вирішити

Тим часом посол Росії в Україні Віктор Черномирдін вважає, що газові суперечності пов''язані з бажанням Києва змінити схему постачання газу. Як зауважувала прем’єр Юлія Тимошенко, від 1-го березня Україна відмовилася від послуг посередника «УкрГаз-Енерго» на внутрішньому ринку. На думку Юрія Свірка, якщо справді вдасться прибрати посередника і паливо надходитиме напряму, це вирішить головну проблему в газових стосунках із Росією:

«Я не можу сказати, як будуть проблеми, але головної проблеми - посередників вже не буде. Буде абсолютно прозора проста схема постачання, коли «Газпром» продає російський газ чи законтрактований ним у Туркменістані, чи в інших країнах Середньої Азії. Україна за це платить і ніхто нікого не звинувачує у тому, що газ вкрали чи він кудись подівся».

«Нафтогаз України» заявив, що має внутрішні резерви аби забезпечити українських споживачів газом не менше, ніж на місяць.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG