Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення мерів на Львівщині тривають


Галина Терещук Львів, 3 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За неповні останні 3 роки на Львівщині депутати відправили у відставку третього мера. Першим у кінці 2005 року був міський голова Львова Любомир Буняк. Нещодавно рішення про відставку ухвалили депутати міськради Дрогобича найбільшого після Львова міста області. А днями був змушений достроково припинити повноваження мер Винник Теодор Ґудзяк. Винники – містечко, яке межує зі Львовом, і земля та майно в ньому користується неабияким попитом. Усі ці відставки подібні одна до одної і є наслідком виборчого законодавства в Україні, стверджують експерти.

Каменем спотикання у 2005 році між мером Львова Любомиром Буняком та депутатським корпусом були майнові й земельні питання. Любомир Буняк виграв суди різних рівнів про незаконне звільнення з посади.

Рішенням Дрогобицької міськради в лютому оголосили імпічмент мерові Миколі Гукові. За словами Миколи Гука, причиною його звільнення є те, що депутати, які становлять більшість, бажають «монополізувати владу у раді» і «лобіюють інтереси певних бізнесменів».

«Політичним рейдерством» назвав свою відставку мер Винник Теодор Ґудзяк. В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що йдеться перерозподіл майна і землі.

«Йдеться конкретно про землю, 19 гектарів. Мені були запропоновані корупційні схеми, а я не погодився і ще два тижні тому знав, що мене відправлять у відставку», – каже Теодор Ґудзяк.

Депутат Винниківської міськради Володимир Матвіїшин, підприємець, який був серед ініціаторів звільнення Теодора Ґудзяка, має цілком протилежну думку.

«Все почалось із 5 гектарів землі, яку Ґудзяк відписав одноосібно, як мирову угоду, за 500 тисяч гривень, і через 2 тижні підприємець цю землю продав за 12 мільйонів гривень. Місто втратило 11 мільйонів гривень», – стверджує депутат.

Депутати місцевого рівня лобіюють бізнес-інтереси?

Аналітик Ігор Балинський каже, що всі звинувачення на адресу екс-мерів є розмитими. А ще, наголошує він, законодавчо відставка не врегульована.

«Депутатський корпус, коли формувався за партійними списками, стає схожим на лобістів бізнес-інтересів чи конкретних депутатів із фракцій чи бізнес-структур, які мають вплив на депутатський корпус. Це стійка тенденція», – вважає аналітик.

Така ситуація, коли депутати намагаються вирішити багато бізнесових питань, відчутна і у Львівській міській та обласній радах. Експерти прогнозують іще не одну відставку мерів на Львівщині у монополітичному помаранчевому середовищі.
XS
SM
MD
LG