Доступність посилання

ТОП новини

Газовий вентиль. Чи зможе Україна послабити газовий зашморг?


Марічка Набока, Надія Шерстюк Росія продовжує закручувати газовий вентиль. «Газпром» скоротив постачання газу ще на чверть. Таким чином, російська сторона вже вполовину від звичайного урізала обсяги газопостачання для України.

ГЛАС НАРОДУ:


Як Україні вибудовувати свої газові стосунки з Росією?
Юрій, директор підприємства:
- На взаємовигідній основі. Поприбирати всіх нахлібників і мати прямі стосунки.
Євгенія, голова відділу в фірмі:
- Треба мати взаєморозуміння, йти на домовленості сторін, поки Росія диктує умови.
Валерій, інженер:
-

Намагатися треба, щоб рівні, партнерські стосунки були. Але ж Україна себе зарекомендувала не як рівна.
Олена, дизайнер:
- Треба добиватися незалежності. Розвивати свої можливості, впроваджувати нові технології.
Олег, студент:
- Треба мати дружні стосунки з Росією, адже газ необхідний для нас.



Російська сторона пояснює своє рішення тим, що не вирішені питання заборгованості за спожитий Україною газ і не підписані контракти на цей рік. У відповідь на це НАК «Нафтогаз України» заявляє, що борги погашені, кроки «Газпрому» називає ультиматумом і натякає: якщо Росія і далі буде урізати обсяги блакитного палива, то Україна змушена буде користуватися транзитним газом, призначеним для європейських споживачів.

Як оцінюють газовий конфлікт іноземні оглядачі? Чи може Україна послабити газовий зашморг і в який спосіб?

Оскільки російська сторона не бачить прогресу у переговорах з українською стороною, і НАК «Нафтогаз» не підписав контрактів на закупку газу, «Газпром» і далі скорочує обсяги поставок газу до України, заявив речник компанії Сергій Купріянов.

«Прийняте рішення скоротити постачання газу для споживачів України ще на 25% з 20.00 четвертого березня. Постачання газу європейським споживачам будуть проходити в повному обсязі. «Газпром» готовий продовжувати переговори з українськими колегами».

У загостренні українсько-російського газового конфлікту винні посередники, зазначає речник НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський. За його словами, на початок цього року Україна практично повністю сплатила борги перед компанією «УкрГазЕнерго», а та в свою чергу мала розрахуватися зі своєю материнською компанією «РосУкрЕнерго», а вже та підбиває фінансові підсумки з «Газпромом». Прямих контактів з російськими газопостачальниками «Нафтогаз» вже два роки не має, стверджує пан Землянський.

«Головним чинником непорозумінь є 2 посередники, які існують сьогодні на ринку і займають неконструктивну позицію на всіх раундах переговорів, які проходили з «Газпромом», починаючи з 12 лютого після домовленостей президентів. Компанії існують на ринку і хочуть продовжувати тут працювати. Починаючи з 2006 року, були посередники».

Якщо «Газпром» вдасться до ультиматумів, то «Нафтогаз» не зможе гарантувати безперебійне постачання газу до Європи. Цим занепокоєний і Євросоюз, каже речник Єврокомісії у справах енергетики Мікеле Черконе.

«Комісія закликала обидві сторони знайти швидке й ефективне рішення для виходу в цій комерційній справі. І попередила мережу з економічної безпеки кореспондентського постачання російського газу до Європи через територію України, щоб вона слідкувала за його надходженням. Також не виключається можливість термінового скликання зборів газокоординаційної групи у разі, якщо того вимагатиме ситуація».

Прикручування газового вентиля — це результат зустрічі Віктора Ющенка і Володимира Путіна. І хоча обидва президенти домовилися про нову схему постачання газу, зокрема, про відмову від посередників, проте багато питань так і залишилися невирішеними. А така непрозора ситуація таїть небезпеку, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода британський оглядач з Оксфордського інституту енергетичних досліджень Саймон Пірані. На його думку, «Газпром» бажає отримати більший контроль над внутрішнім українським ринком блакитного палива.

«Гадаю, що «Газпром» має високі шанси на успіх. Важко побачити, яким чином українці, яких це турбує, можуть зупинити «Газпром». Хоча триває запекла боротьба щодо змісту нової угоди, я досить здивований тим, що саме на цей аспект не звертають великої політичної уваги в Україні. Ідеться про те, що «Газпром» хоче здобути 50% контролю над продажем газу в Україні, а не 25%, як це було раніше. Виглядає, що в Україні немає нікого, хто бив би на сполох через це. На мою думку, тут найважливіші 2 питання: по-перше, Україна має збільшити власний видобуток газу. Дуже тривожно, що в 2007 році такий видобуток скоротився в порівнянні з минулим роком. По-друге, треба щороку обмежувати споживання газу. Чим менше Україна залежна від російського й туркменського газу, тим краще».

Україна не збільшує видобуток власного газу з трьох причин, каже експерт Ради з енергетичної політики Олена Вітер. По-перше, бракує відповідних власних технологій, по-друге, в Україні не розроблена інвестиційна політика, яка б дозволяла запрошувати іноземних фахівців, і по-третє, непрозорість ухвалення державних рішень. А крім цього, Україна так і не навчилась обмежувати споживання блакитного палива.

«В Європейському Союзі питання енергоефективності поставлене зараз на перше місце. І стоїть вище питання, скажімо, постачання газу чи нафти. Натомість, в Україні таке споживацьке ставлення – отримувати достатню кількість газу, незалежно від того, скільки ми споживаємо. Сьогодні ця тема не порушується, можливо, і через те, що політикам невигідно порушувати її перед громадськістю».

Тиждень-два триватиме загострення українсько-російського газового протистояння , прогнозує Валерій Боровик, голова правління Альянсу "Нова енергія України". І цей конфлікт має розв’язатися мирно. Нинішні заяви і скорочення постачання газу — це гра політичними м’язами, Росія не може повністю відключити Україні блакитне паливо.

«Росії, новому президенту невигідно мати скандал з Європою. Адже це відіб’ється на європейських споживачах. Як зроблено було в понеділок, робити не можна. Треба спокійно, нормально домовлятися, тому що ми найбільший споживач у Росії її газу, нехай менш грошовитий, ніж Європа, але найбільший».

У газових перемовах ще не поставлені крапки. До кінця тижня очікують чергової серії переговорів між представниками НАК «Нафтогаз» та «Газпромом».

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG