Доступність посилання

ТОП новини

Місце поховання Романа Шухевича не віднайдене й через 58 років після його загибелі


Галина Терещук Львів, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні на Львівщині у селі Білогорща вшановували 58-му річницю загибелі головного провідника УПА, генерала-хорунжого Романа Шухевича. Торік відзначали 100-річчя від дня його народження. Але досі так і не встановили місце поховання легендарного героя.


Сьогодні, як і традиційно у дні вшанування пам’яті Романа Шухевича, люди покладали квіти і провели віче біля пам’ятника йому в селі Білогорща. Саме тут із 1948 року і до загибелі 5 березня 1950 року мешкав у підпільному будинку Роман Шухевич, на псевдо «Тарас Чупринка».

Понад 800 офіцерів НКВС займалися справою генерала УПА. І, за свідченням одного з колишніх офіцерів НКВС, вони отримали вказівку вивезти тіло генерала «Тараса Чупринки» поза межі Західної України і спалити його, а попіл розкидати.

Спершу науковці припускали, що Романа Шухевича могли поховати просто на тюремному подвір’ї у Львові. Однак при розкопках такого поховання не виявили.

Відтак восени 2005 року, у час передвиборчої парламентської кампанії, з’явилась інформація, що на дні Збруча неподалік села Гуків Чемеровецького району на Хмельниччині знайшли людські кістки. Політики та місцева влада доводили, що вони належать Романові Шухевичу. На місці навіть встановили пам’ятний знак, провели богослужіння.

Син головного провідника проти втручання політиків

Однак син генерала Юрій Шухевич не визнає, що останки належать його батькові. Понад 2 роки він домагається проведення аналізу ДНК, який роблять у Німеччині або США. Гроші на коштовний аналіз обіцяє зібрати українська діаспора.

Як розповів Юрій Шухевич, йому взагалі не показували фрагменти кісток, які десь нібито є у сейфі одного з чиновників Хмельницької обласної адміністрації. «Хто його знає, були знайдені 2 кісточки, але то на словах», – каже він.

Наразі ж не тільки немає генетичної експертизи останків, знайдених у Збручі, – не порушували й кримінальну справу за фактом їхнього віднайдення.

Директор центру досліджень визвольного руху Володимир В’ятрович, який працює з розсекреченими архівами УПА, розповідає: «Жодних документальних підтверджень того, що тіло Романа Шухевича було знищене у селі Гуків, ми поки що не знайшли. Єдиним підтвердженням є усні свідчення колишнього працівника МДБ і віднайдена кістка, яка досі не ідентифікована».

І Юрій Шухевич, і Володимир В’ятрович проти того, щоб біля річки Збруч зводили меморіал Романові Шухевичу. Спершу потрібно довести, що віднайдені фрагменти кісток належать головному провідникові УПА, кажуть вони.

Це справа лише науковців, каже Юрій Шухевич: в історію не можуть втручатись політики і влада – а ще люди, які заробляють, даруйте, на кістках.
XS
SM
MD
LG